In starea de mai sus, m-am aflat si eu in urma cu trei saptamani, cand am plecat intr-o excursie de 72 de ore. Am fost atat de incantata (inca mai sunt) incat nu puteam sa nu impartasesc impresiile calatoriei si sa nu recomand cu caldura acest oras istoric, plin de cladiri impunatoare, dar foarte prietenos. Pentru ca mi-as dori sa descopere fiecare gustul capitalei ungare si pentru ca are 237 de monumente, 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, 2 opere si 200 de localuri, spa-uri si multe supermagazine (cu superoferte), evident, mi-ar trebui mult mai multe pagini sa intru in amanunte. Voi incerca, insa sa ma limitez in a-ti oferi doar cateva sfaturi foarte utile. De la Bucuresti la Budapesta ajungi dupa circa 12 ore de mers cu automobilul, 14 ore cu trenul sau putin peste o ora cu avionul. Trebuie sa stii din capul locului ca varianta cea mai putin costisitoare de transport este cea in care folosesti acelasi mijloc atat tur, cat si retur. Nu de alta, dar la tren spre exemplu, chiar daca vrei sa cumperi un singur drum platesti o cursa tur-retur (80 euro, cu loc standard sau 109 euro la cuseta). Cum ajungi acolo, primul lucru pe care il vei remarca va fi cu siguranta faptul ca atmosfera gri cu care te-ai obisnuit in Bucuresti a disparut cu desavarsire. Cladirile lor, pastrate excelent peste secole, au culori pastelate, iar acest aspect combinat cu o curatenie impecabila da Budapestei o stralucire aparte.
Memoria vizuala, de mare folos
Ca turist neinitiat si necunoscator al limbii maghiare, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti cumperi o harta a orasului si sa-ti folosesti memoria vizuala la maximum, deoarece cuvintele in ungureste sunt greu de pronuntat sau de retinut corect… In functie de planurile tale, daca vrei sa descoperi stradutele Budapestei la pas cu harta in mana sau daca esti nerabdatoare sa vizitezi muzee, parcuri, monumente, biserici, sa te plimbi pe Dunare, iti poti cumpara Budapest Kártya, un card special pentru turisti cu ajutorul caruia ai acces nelimitat la reteaua de transport in comun, intrari libere sau cu discount la muzee, palate, spa-uri, spectacole etc. De asemenea, unele restaurante iti fac reduceri de pana la 20% cu acest card, care iti va mai fi de folos in cazul in care vrei sa inchiriezi o masina. Budapest Kártya poate fi cumparat din principalele statii de metrou, gari, aeroport, birouri pentru turisti si exista in doua variante: 48 de ore (costa 6.450 de forinti – HUF, adica 26 de euro) sau 72 de ore (32 de euro). Daca ai timp sa faci cele de mai sus, merita achizitia! Altfel, un bilet la metrou costa 230 de HUF, aproape un euro (250 de HUF), dar cu el nu poti calatori decat pe o magistrala; daca faci transfer trebuie sa compostezi altul.
Toate drumurile duc la Deák Ferenc
Piata, similara ca importanta, dar mult mai frumoasa decat P-ta Unirii din Bucuresti. De aici poti lua metroul sau autobuze spre orice parte a orasului. Spre exemplu, la 4 statii de metrou pe M2 se afla P-ta Moscova, punctul de plecare al unui mini-mini autobuz (Var Bus) care duce la Halászbástya (Bastionul Pescarilor), locul de unde se vede o superba panorama a orasului. Practic, te simti in mijlocul unei povesti, datorita felului in care arata turnurile si iti promiti ca vei reveni. A se vizita si biserica Sf. Matias, care se afla tot aici. La 7 statii, dar pe M1 ajungi cu cel mai vechi metrou din Europa in Hösök Tere (P-ta Eroilor) aici se afla si Muzeul de Arte Fine si un parc imens.
Mecca shopping-ului
Daca ai microbul cumparaturilor in sange, trebuie sa incluzi in traseu si Váci Utca („utca” inseamna strada), unde ajungi daca iei metroul pana la Deák Ferenc. H&M, C&A, Mango, Zara, Mac si multe alte magazine te asteapta cu oferte mai mult decat incitante. Practic, cu 15 euro iti poti lua de la magazine de firma o super rochita, iar cu 20 de euro o super poseta. La Budapesta reducerile la articolele pentru vara au inceput din luna iunie. Asa ca, daca vrei sa-ti schimbi garderoba poti face o vizita aici, mai ales ca mergi si in excursie…
De retinut!
– Un pranz complet costa in jur de 4 euro la terasele din zona Váci Utca.
– Mancarea ungureasca este deosebit de gustoasa, dar hipercalorica.
– Taxiurile sunt foarte scumpe (in special pentru turisti), a se evita.
– Afla informatii utile despre Budapesta la www.budapestinfo.hu.