Salzburg, sub imperiul lui Mozart
O data ce ai ajuns in orasul austriac Salzburg este bine sa stii ca vei pierde multe experiente interesante daca la ora 22.00 esti in pijamale. Minunatele cladiri in stil baroc iti spun altfel de povesti la lumina lunii. Incearca! Ziua, fa un tur al muzeelor. Poti incepe cu Muzeul Baroc, Muzeul Salzburg, Muzeul Jucariilor. Salzburgul este o adevarata Mecca a gurmanzilor, fiind arhiplin de „temple” gastronomice, printre care 26 de restaurante de renume, sunt premiate international. Supa cu galuste de ficatei, antica supa de usturoi din Salzburg, desertul „Mohr im Hemd“ pe baza de nuci si ciocolata sunt laudate ca fiind genial de gustoase. Pentru dans poti merge la „Rokhouse“ (Schallmooser Hauptstrasse) deoarece cockteilul muzical este atragator: jazz, pop, folk, blues, metal, punk, funk, hip-hop etc. Getreidegasse este cea mai cool artera de shopping din intreaga Austrie. Evident, suvenirurile pentru cei dragi sunt sub imperiul lui Mozart. Zeci de feluri de bomboane de ciocolata, cani, tricouri, agende, CD-uri, chiar si ce nu iti poti imagina este branduit cu chipul ilustrului compozitor.
München, o metropola superanimata
Desi este un oras foarte mare (al treilea din Germania) si destul de scump (pentru buzunarele romanului de rand), atmosfera din München este de neegalat. Spiritul libertin al locuitorilor mai mereu pusi pe distractii si fara prea multe inhibitii (comparativ cu restul germanilor) iti va da senzatia ca e „altceva“. Printre tineri, e cool sa fii imbracat in costume nationale sau cu puternice influente traditionale. Asa ca, pe strazi defileaza ca la parada in costume de Heidi o armata de fete si o alta de baieti care arata (pentru neinitiati) ca vanatorii. Cel mai cunoscut simbol al Münchenului este catedrala Frauendom. Din turnul ei, panorama asupra orasului este extraordinara. Trebuie trecute in itinerariu si Domul, Primaria veche, Primaria noua, Piata Fecioarei Maria. Mancare buna se gaseste la „gasthaus“ (un gen de hanuri). Musai, a se incerca varza cu carnati si berea la halba. Daca vei calatori cu masina, trebuie sa stii ca parcarile sunt foarte scumpe (5 ore/18 euro).
Veliko Tarnovo, portia de istorie pe paine
La 190 km de Bucuresti, pe drumul european E 85, poti ajunge in orasul bulgaresc Veliko Tarnovo. Odata ca niciodata, aici a fost capitala celui de-al doilea imperiu bulgar (1185-1393). Principalul punct de atractie il reprezinta cetatea Tsarevets, printre ruinele si zidurile careia poti zabovi mai mult de o zi, pentru ca se intinde pe o suprafata de 4.872 de metri patrati. Foarte interesante sunt Coridorul Tronului si biserica Sf. Petka. „Zvuk i svetlina” este un spectacol audiovizual care incanta multi turisti. Trei lasere, multe tunuri de lumini multicolore, muzica dramatica si sunetul clopotelor de biserica spun povestea invingerii otomanilor la Tarnovo, un moment-cheie din istoria Bulgariei. Impresionantul show se organizeaza pentru grupuri de cel putin 30 de oameni. Pentru ca este al doilea oras universitar din Bulgaria, Tarnovo este populat de foarte multi studenti, deci cluburile sunt arhipline. Insa poti schimba imediat atmosfera retragandu-te intr-un restaurant cu muzica de pian in surdina. E indicat sa schimbi leii in leva din tara.
Foto: Red Dot