Vino de hac oboselii!

Principalele motive care ne fac sa obosim si sa resimtim senzatia de extenuare isi au originea in cum si ce mancam, cum si cat dormim, precum si in felul in care se desfasoara viata sentimentala a fiecaruia. Din fericire, exista cateva sfaturi simple care te pot ajuta sa faci fata, si chiar sa previi starile de oboseala excesiva. Iata cateva dintre acestea:
  • Publicat:
Vino de hac oboselii!
Vino de hac oboselii!

Principalele motive care ne fac sa obosim si sa resimtim senzatia de extenuare isi au originea in cum si ce mancam, cum si cat dormim, precum si in felul in care se desfasoara viata sentimentala a fiecaruia. Din fericire, exista cateva sfaturi simple care te pot ajuta sa faci fata, si chiar sa previi starile de oboseala excesiva. Iata cateva dintre acestea:

Energie prin dieta
Obiceiurile alimentare joaca un rol deosebit de important in ceea ce priveste starea generala. Mancarurile grase, care contin cantitati mari de carbohidrati iti pot provoca senzatii de ingreunare, oboseala, dar si balonare. Lipsa de lichide inseamna hidratare redusa, chiar deshidratare, ceea ce se traduce prin ameteli si chiar lesin. Citeste in continuare si afla ce variante iti propunem pentru a-ti imbunatati starea de bine cu ajutorul dietei!

1) Mananca dimineata, chiar daca nu ti-e foame!
Studiile in domeniu arata ca persoanele care iau mic-dejunul in fiecare zi, au un tonus mai bun, atat fizic, cat si mental, spre deosebire de cei care sar peste prima masa a zilei. Cercetatorii britanici de la Universitatea Cardiff au concluzionat ca cei care mananca dimineata un bol cu lapte si cereale in fiecare zi inregistreaza nivele mai scazute de cortizol, principalul hormon responsabil pentru aparitia stresului.

2) Mananca la fiecare 3-4 ore!
Incearca sa-ti programezi mesele in asa fel incat sa mananci 3 portii nu foarte mari si pana la doua gustari pe tot parcursul zilei. Astfel, nivelul glucozei din sange se va mentine la cote firesti, iar energia va fi pe masura. Trebuie sa acorzi atentie sporita felului in care portionezi mancarea. Cu cat ingerezi o cantitate mai mare de alimente, cu atat organismul tau va avea nevoie de mai multa energie pentru a sintetiza materia prima pe care i-o oferi. Astfel, daca mananci mai mult decat este necesar, vei resimti starea de letargie care insoteste astfel de manifestare. De aceea, opteaza pentru portii mici, si asigura-te ca ele contin carbohidrati (pentru energie), proteine (pentru efort) si grasimi sanatoase (peste, nuci, masline). Respecta combinatia de mai sus, si vei atinge atat satietatea, cat si echilibrul, in asa fel incat sa nu dai buzna in prajiturele cu ciocolata care se depun cat ai zice peste!

3) Unda verde la fibre!
Fibrele au un efect de control asupra manierei in care carbohidratii se elibereaza in sange, in sensul ca patrunderea acestora se face treptat si echilibrat. Acest fapt asigura energia necesara intregii zile, si te ajuta sa ramai satula pentru mai mult timp. Fibrele se gasesc in fructe si legume confiate, fasole, floricele de porumb, spaghete integrale si multe alte produse. Nu trebuie decat sa le alegi pe cele preferate si sa te bucuri de efectul lor benefic!

4) Creierul si acizii grasi Omega-3 merg mana-n mana
Se gasesc in pestele gras (cum ar fi tonul si somonul), dar si in uleiul canola si in migdale. Sunt acizi grasi esentiali care joaca un rol important si activ in pastrarea sanatatii celulelor neuronale. Cu alte cuvinte, asigura functionarea optima a creierului si mentin atentia si concentrarea alerte. In plus, acizii grasi Omega 3 incurajeaza trupul sa depoziteze carbohidratii sub forma de glicogen, mai degraba decat sub forma de depozite adipoase. Glicogenul este maniera in care organismul pune deoparte glucoza (zaharul din sange), reprezentand in acelasi timp principala sursa de rezerva energetica.

5) Nu scapa hidratarea din ochi!
Apa este principala sursa responsabila de asigurarea bunei functionari a fluidelor din corp (sange si nu numai). Chiar si deshidratarea superficiala poate provoca ingrosarea sangelui, ceea ce are ca efect fortarea inimii si, in ultima instanta, ingreunarea circulatiei. Fluidele sunt responsabile si de transportul nutrientelor in corp, pentru a asigura o buna functionare a acestuia. Pentru a monitoriza maniera in care organismul tau este suficient hidratat, acorda atentie frecventei cu care urinezi si culorii urinei. Astfel, o persoana normala, trebuie sa mearga la toaleta o data la fiecare 2-4 ore, si urina trebuie sa aiba un aspect clar, galben deschis. In acest sens, consuma alimente bogat hidratante cum ar fi: broccoli, morcovi, iaurt, fructe zemoase (pepene, portocale, grapefruit, struguri)!

6) Fereste-te de cofeina dupa pranz!
In mod normal, 2-3 cesti de cafea pe zi au rolul de a te mentine alerta pe parcursul zilei. Insa, daca aceste cantitati sunt in mod abuziv crescute sau daca vei consuma cofeina dupa pranz, exista sanse sporite ca acest fapt sa aiba efect de tulburare a somnului si, in unele cazuri, chiar de tulburare a ritmului cardiac. A doua zi, vei resimti o senzatie pregnanta de oboseala care poate dura pana seara.

Energie pentru suflet
Extenuarea fizica are de multe ori repercusiuni si la nivel psihic, si o stim cu toii. Tristete, plictiseala, griji, nervi si stres… Poti evita toate acestea cu ajutorul unor trucuri simple si la indemana oricui. Iata care sunt:

* racoreste-te cu apa rece de cate ori ai ocazia s-o faci!
* imbraca-te in tinuta preferata pentru a inveseli spiritele!
* nu lasa sentimentele negative sa te cucereasca! Stai de vorba despre ele si confrunta-le!
* asculta muzica sau citeste o carte buna, insa nu te uita la televizor, fiindca ti se va face foame!
* ajuta pe cineva! Fa un pic de voluntariat, indiferent ca alegi sa mergi la u adapost pentru catei fara adapost sau un centru de batrani fara familie.

Somnul dulce, mult aduce!
Atunci cand ai un program incarcat, primul pe care il sacrifici este timpul dedicat somnului. Si astfel, te privezi de pozitivitate, energie si productivitate, plus ca memoria are nevoie de odihna ca sa functioneze asa cum trebuie. Iata ce trebuie sa faci pentru a evita toate acestea:

* inchide televizorul si computerul la ora 8!
* ascunde-ti ceasul desteptator (faptul ca te uiti mereu la el ca sa vezi cat mai ai de dormit, nu face deloc bine somnului)!
* nu manca dupa ora 19!
* respecta regula celor 15 minute (daca nu reusesti sa adormi in primul sfert de ora dupa ce mergi la culcare, scoala-te si fa orice altceva pana simti ca te ia somnul. Citeste, asculta muzica, tu alegi)!

Articol exclusiv online
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sanatate la temperaturi extreme
Sanatate la temperaturi extreme