Bebelusii alaptati au mai multe sanse sa fie sanatosi, pentru ca, prin intermediul laptelui matern, acestia isi dezvolta gustul pentru fructe si legume, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii danezi publicat in revista New Scientist si preluat de thisislondon.co.uk. Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga a scos la iveala faptul ca gustul laptelui matern este influentat de alimentele pe care le consuma mama.
Bebelusii expusi la o gama larga de arome prezinta o probabilitate mai mare de a consuma o varietate mai mare de alimente dupa incetarea alaptarii. Acest lucru nu inseamna ca, daca mama obisnuieste sa manance placinta cu mere, bebelusul se va gandi numai la acest desert, dar aroma lui poate deveni una preferata, a declarat cercetatorul Helene Hausner, coordonator al studiului.
"Alaptarea poate pregati bebelusul pentru modificarile de gust si noile experiente pe care acestia le au odata cu trecerea la alimente solide", a mai spus cercetatorul. Mamele care au participat la acest studiu, aflate in perioada de alaptare, au primit capsule cu diferite arome, specialistii fiind interesati de perioada in care gustul acestora se simte in laptele matern.
Gustul de banana s-a simtit aproximativ o ora, in timp ce mentolul a fost mai persistent, putand fi simtit si la opt ore de la consum. Nivelul de aroma transferata in laptele matern a fost diferit de la mama la mama, iar cercetatorii au descoperit ca toate aromele au disparut in maximum opt ore.
Rezultatele preliminare ale unui al doilea studiu realizat de echipa de cercetatori au scos la iveala ca bebelusii alaptati ar putea fi mai receptivi la gusturile noi decat cei hraniti cu formule speciale de lapte.