O dieta alimentara dezechilibrata, adoptata in timpul sarcinii sau pe perioada alaptarii, poate afecta serios sanatatea copilului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici.
Puii cobailor, care au primit pe tipul sarcinii alimente procesate, au prezentat un nivel mare de grasimi in sange si in jurul organelor importante din corp, chiar si dupa adolescenta. Puii au prezentat, de asemenea, un risc crescut de diabet, chiar daca au avut o dieta alimentara echilibrata. „Mereu spunem: «Esti ceea ce mananci» cand, de fapt, esti ceea ce mananca mama ta”, a spus cercetatorul.
Sfantul mic dejun, inca o minune
Am tot auzit-o, ne-o reconfirma cu cifre bine calculate un cercetator american: micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, pentru ca poate ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Femeile supraponderale care consuma la micul dejun jumatate din numarul zilnic de calorii pierd mai mult in greutate decat cele care iau un mic dejun frugal.
La studiu au participat 96 de femei obeze, sedentare. Cele care au mancat cum trebuie dimineata au pierdut la finalul experimentului 20% din kilogramele pe care le aveau la inceput, fata de 5% pentru celalalt grup. Profesorul spune ca micul dejun frugal contribuie la exacerbarea poftei pentru carbohidrati si incetineste metabolismul. Din acest motiv, dupa o perioada scurta in care pierd in greutate, persoanele care mananca putin dimineata incep sa se ingrase iar.
Dar hotarati-va odata!
Zaharurile din fructe sunt mai daunatoare sanatatii decat celelalte tipuri de zahar, ne anunta acum un studiu publicat in revista New Scientist. Zaharurile din fructe (de exemplu, fructoza), care se gasesc si in bauturile racoritoare, contribuie mai mult la dezvoltarea unui abdomen voluminos decat celelalte tipuri de zahar.
Iar persoanele care au o circumferinta mare a taliei prezinta mai multe riscuri de a dezvolta maladii cardiace sau diabet. Fructoza se gaseste in fructele proaspete, sucuri de fructe, gemuri. Descoperirea ar putea indica un factor care sta in spatele prevalentei anumitor boli in ultimele decade.
Foto: HEPTA