Infectiile repetate ale urechii in primii ani de viata cresc sansele de obezitate, spun specialistii britanici. Acestia au observat ca o treime dintre copiii care au suferit de otita au ajuns obezi peste cativa ani.
Desi datele cercetarii sunt controversate, o alta echipa de specialisti a constatat ca 60 la suta dintre pacientii obezi au suferit de o forma de infectie a urechii in urma cu cativa ani, astfel incat informatiile britanicilor sunt de interes public.
Explicatia ar fi aceea ca infectiile urechilor distrug anumiti nervi, iar pofta de dulce si alimente bogate caloric nu mai poate fi controlata. Totodata, cei care isi scot amigdalele in copilarie risca sa creasca in greutate pana la varsta adulta, explicatia fiind tot atingerea anumitor nervi care controleaza pofta de mancare.
Tot mai multi specialisti spun ca interventiile la ureche, nas si amigdale pot afecta simtul gustativ, iar in timp se poate dezvolta obezitatea. Totusi nu doar acesti factori ar trebui asociati cu cresterea in greutate, insa rezultatele citate nu ar trebui ignorate. Unii medici spun ca si copiii cu probleme de respiratie pot ajunge adulti obezi, astfel incat problemele de ORL nu ar trebui ignorate. (E.H.)