Femeile si barbatii gandesc diferit pentru ca au creierul construit din material genetic diferit, sustin cercetatorii americani. Acestia au constatat ca reactiile diferite ale celor doua sexe pot fi puse pe baza diferentelor anatomice care apar ca urmare a diferentei de material genetic, precum si a faptului ca functiile creierului sunt diferite la femei fata de cele ale barbatilor.
Pana acum s-a presupus ca diferentele de comportament sunt provocate de activitatea hormonala si contextul social, insa studiile au aratat ca functionalitatea creierului este mult mai complexa de atat. Astfel, exista diferente pe circuitul care transmite mesaje intre neuroni, fapt explicat si prin variatiile chimice care apar la sistemul neurologic al celor doua sexe.
Concluziile acestui studiu ar putea explica o serie de alte informatii care pana acum pareau incerte. De exemplu, oamenii de stiinta vor putea analiza de ce femeile si barbatii sunt predispusi la probleme diferite de sanatate mintala, sau de ce unele medicamente isi fac efectul la persoanele de un anumit sex si la celelalte nu. Conform statisticilor, femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii sa faca depresii.
Explicatia ar fi aceea ca la nivelul creierului feminin se produce doar jumatate din cantitatea necesara de serotonina, hormon care induce starea de bine. Un studiu suedez a aratat ca problema femeilor nu este neparat cantitatea de serotonina, ci faptul ca ele au mai putine cai de trasmitere a acestui hormon in organism.
Astfel se explica de ce femeile diagnosticate cu depresie raspund mai bine la tratamentul cu medicamente care actioneaza asupra serotoninei dar nu au nici un afect la alte antidepresive. In schimb, barbatii sunt mai predispusi la autism, sindromul Tourette, dislexia, deficit de atentie sau schizofrenie. Aceste boli sunt provocate de lipsa unei substante care are rolul de a „masculiniza” creierul si de a-l feri de aceste tulburari.
Diferente apar si la hipotalamus, care este implicat, printre altele, in reglarea poftei de mancare. Desi studiile de pana acum au evitat folosirea creierului femeilor, deoarece rezultate sunt mai greu de explicat din cauza ciclului menstrual si a variatiilor de estrogen si progesteron, tot mai multi oameni de stiinta sunt convinsi ca hormonii feminini si cei masculini influenteaza activitatea cerebrala si sunt influentati de aceasta, tocmai pentru ca, structural, creierul femeilor este construit diferit de cel al barbatilor.
Diferentele de structura cerebrala produc diferente de comportament. Specialistii de la Harvard, care au analizat timp de cativa ani creierul femeilor si al barbatilor, au constatat ca structurile difera la cele doua sexe. De exemplu, anumite parti din lobul frontal sunt mai mari la femei decat la barbati. Aceste regiuni sunt responsabile de luarea deciziilor si gasirea solutiilor la diferite probleme. Mai mare este si o parte a cortexului responsabila de emotii, fapt care ar explica de ce femeile sunt mai sensibile decat barbatii.
Acestia au mai dezvoltate acele parti ale creierului care proceseaza semnalele transmise de diferite organe si cele care influenteaza comportamentul social si sexual. In plus, diferentele structurale ale creierului se observa si in interpretarea unor situatii date.
Cercetatorii au constatat ca barbatii sunt atenti la aspectele generale, pe cand femeile se concetreaza pe detalii. Aceasta se explica prin faptul ca femeile si barbatii proceseaza diferit informatiile, folosind mecanisme cerebrale diferite. Tot mecanismele sunt vinovate de perceptia diferita pe care o au cele doua sexe in ceea ce priveste durerea cronica. De-a lungul vietii, femeile sufera de mai multe ori de durere decat barbatii, insa ele o si resimt mai puternic decat acestia.
O echipa de cercetatori greci a constatat ca exista un circuit diferit la cele doua sexe, prin care se suprima durerea. Se pare ca la femei exista o anumita dereglare pe acest traseu, consecinta a blocarii unui neuroreceptor. Astfel se explica si de ce unele analgezice functioneaza mai bine la barbati decat la femei.