Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta X

Unii specialisti considera ca 75% din mancatul in exces este „emotional eating”. Usor de recunoscut, greu de invins, imposibil de trait bine cu el.
  • Publicat:
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta X
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta X

Va fac o selectie din meniul starilor mele sufletesti: pizza sau cartofi prajiti dupa cateva zile cu program nebun, o anume inghetata care n-are cum sa ma lase rece atunci cand am o problema sentimentala sau atunci cand, culmea, totul imi merge din plin, tort in momentele de adanca deprimare, orice cu multe E-uri si sare si zahar cand ma cuprinde plictiseala cea crunta. Americanii numesc asta emotional eating, noi cred ca ii spunem „a baga in tine in nestire”. Adica in loc sa mancam atunci cand ne cere stomacul, mancam cand ne cere capul si cum ne taie el.

Nu ne e foame cu adevarat in acele momente, cautam doar sa capatam o anumita stare prin infulecare. Ni s-ar trage din copilarie, cred unii psihologi, care ne reamintesc ca in clipe in care eram mici si tristi, familia obisnuia sa ne inveseleasca neaparat cu ceva mare si dulce.

Ne-au ramas in minte aceste episoade si nu am invatat cu adevarat cum sa gestionam o stare de rau, ci doar sa o tratam rapid cu o bunatate culinara. Problema e mai mare decat banuiti: ultimele studii mentioneaza ca 75% din mancatul in exces este acest tip de „emotional eating”. Usor de recunoscut, greu de invins, imposibil de trait bine cu el.

As dori sa comand si un meniu XXL, pentru supararea mea

Pe mine m-au dumirit exact cum stau lucrurile specialistii de la Universitatea din Texas care prezinta extrem de clar diferenta dintre foamea emotionala si foamea fizica: mai intai, cea emotionala apare brusc, cea fizica treptat. Cand incercam sa umplem un gol care nu este in stomac, tanjim dupa anumite alimente si numai pe acelea le vrem. Cand mancam pentru ca suntem cu adevarat infometati, suntem deschisi la optiuni.

Foamea emotionala ne cere sa o potolim imediat, cea fizica mai poate astepta. Chiar si atunci cand suntem plini, daca mancam ca sa ne potolim o nevoie emotionala, continuam sa inghitim alimente. Daca mancam doar pentru ca ne este foame, ne oprim de obicei cand ne simtim satui. Mancatul emotional ne lasa un gust amar, ne facem tot felul de mustrari apoi, pe cand foamea fizica nu are asemenea urmari. 

La meniul dvs. primiti in plus: garnitura de vina si o portie mare de pareri de rau

Cand ne ridicam de la „masa emotionala”, ne simtim de cele mai multe ori mult mai rau decat atunci cand ne-am asezat. Mai ales daca aceasta este singura noastra strategie in gestionarea emotiilor – cea legata de meniuri imbelsugate. Corpul nostru nu are nevoie de miile de calorii pe care il fortam sa le primeasca doar ca sa avem noi impresia ca ne simtim mai bine.

El le ia, le stocheaza ca si grasimi, se ajunge la kilograme in plus si automat la riscuri. Mai ales ca mancarurile emotionale pe care le alegem nu sunt aproape niciodata dintre cele sanatoase.

Nu era nevoie sa vina dieticienii de la Universitatea din Maryland sa ne spuna ca e mai mult rau decat bine in toata aceasta situatie, pentru ca sunt sigura ca ati experimentat-o. Ca si mine acum cativa ani cand m-au coplesit schimbarile care veneau ca un tavalug, iar eu am ales sa ma ascund de ele in frigider. Greutatea a tot crescut, sentimentul de mai bine pe care il doream a tot scazut.

De ce continuam sa golesc farfurii si cutii in speranta ca pe fundul lor voi gasi starea de bine? Pentru ca acest mancat emotional este exact ca dependenta de droguri, anunta cercetatorii Brookhaven National Laboratory.

Au studiat niste supraponderali innebuniti dupa consumul alimentelor in functie de starea lor de spirit si au observat ca se activeaza aceeasi regiune a creierului ca si in cazul consumatorilor de stupefiante. Stupefiant, dar (ar trebui) si motivant – acesta ar trebui sa fie branciul care sa ii aduca la realitate pe cei care cred ca mancatul in nestire inseamna linistire.

Citeste si Mananci noaptea? Doar pe alese!
                  Sanatate 24 ore pe zi

Foto: NORTHFOTOP

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Afinele, insulina vegetala
Afinele, insulina vegetala