Pentru multi dintre noi, aceasta zi nu are nici o importanta. Insa, daca puiul tau e nascut in urma cu 6 sau 7 ani, atunci pentru el va fi prima mare experienta a vietii. Pregateste-l cu blandete pentru aceasta etapa, mult mai stresanta decat gradinita, potrivit specialistilor. Micutul va intra intr-o clasa noua cu 20 sau 30 de copii si astfel isi incepe drumul in societate. Nu uita! Are nevoie ca ambii parinti sa-i fie alaturi.
Primul ghiozdan, prima uniforma, un pachet pregatit cu grija si multe, foarte multe emotii. Si tu ai avut parte de ele si, cel mai probabil, ai inca in minte imaginea careului si a doamnei directoare sau a domnului director care iti citeau cu sarg prostii comuniste, pe care sub nici o forma nu ti le mai amintesti.
Dar iti aduci aminte cum ai venit cu mama sau cu tata pana la scoala pentru prima oara? Cel mai probabil, da. Ei bine, si copilul tau va tine minte tot restul vietii cum mama sau tata l-au incurajat sau nu. Deci, in primul rand, inainte de inceperea scolii, fa-ti tu bine temele!
Povestile duc la scoala
Pentru orice copil, adaptarea la un mediu complet nou este oarecum dificila. Ca sa-i fie mai usor cand incepe scoala, lasa-l inainte, cel putin o saptamana, sa se joace cu cat mai multi copii, mai ales daca a fost plecat mai toata vara alaturi de voi sau de bunici. In felul acesta, o sa se reobisnuiasca sa fie printre cei de varsta lui.
O alta problema importanta este despartirea de mama, pentru un alt mediu, complet diferit de gradinita. Asa ca tie iti revine datoria sa-i povestesti si despre scoala. Sa-i spui, sub diverse forme placute, ce inseamna materii scolare, cum trebuie sa se poarte cu invatatoarea, cu ceilalti colegi si ca, doar daca merge la scoala, poate ajunge… mare. Iar dupa primele ore petrecute la scoala, nu-l lasa singur, ci ia-ti tu o zi libera sau apeleaza la o bunica sau la cineva cunoscut.
In felul acesta, nu se va simti abandonat. Daca i-a promis ceva legat de scoala, fa bine si tineti promisiunea! Totul e sa nu-i oferi o si mai mare portie de stres.
Impreuna la cumparaturi
Si, sigur, pentru ca shoppingul ii va placea negresit, mergeti amandoi sa luati ghiozdan, rechizite si alte accesorii scolare. In felul acesta, ii dezvolti capacitatea de a alege singur. In plus, la cumparaturi se va simti 100% bine. Si asa ai posibilitatea sa-i povestesti si despre celebrul… pachetel.
Iata ocazia ideala de a-i spune voalat ca ce-ti da mama la pachet e cel mai bun, adica cel mai sanatos. Daca doar ii oferi niste bani sa isi cumpere la scoala ce-l taie capul, probabil va ajunge sa manance la ora 10.00 toate prostiile nesanatoase si frumos ambalate.
Cum sa faci un pachetel gustos si sanatos
Iata cateva exemple pentru un pachetel sanatos si, important, gustos. Inainte insa, un sfat: daca pe ambele felii de paine intinzi uniform unt, sendvisurile nu se vor umezi de la compozitie. Alege unt si nu margarina, unul dintre cele mai nocive alimente. Idei pentru sendvis: legume la gratar cu branza, gratar de pui cu sos de iaurt, piept de pui fiert cu iaurt si castraveciori murati, somon afumat sau orice alt peste afumat cu smantana, o felie de friptura cu branza si rosie. Neaparat un fruct de sezon.
O data rezolvata si problema pachetelului, ai grija ca, imediat ce a venit de la scoala, sa nu il zapacesti, de la inceputul anului scolar, si sa il pui sa-si faca lectii peste lectii.
Lasa-l mai intai sa se acomodeze o perioada si introdu treptat sarcini scolare suplimentare! Mult succes!
Citeste si Ajuta-l sa fie un campion!
Poate ghiozdanul să afecteze coloana vertebrală a copiilor?