O jignire doare mai tare decat o lovitura

Studii recente au aratat ca durerea provocata de o jignire este mai puternica decat cea provocata de un traumatism.
  • Publicat:
O jignire doare mai tare decat o lovitura
O jignire doare mai tare decat o lovitura

Durerea provocata de o experienta emotionala negativa dureaza mai mult decat durerea starnita de un traumatism fizic, cred cercetatorii americani. Au intervievat mai multe persoane tinere despre evenimentele dureroase din ultimii 5 ani care au precedat studiul.

Voluntarii au fost rugati sa scrie despre experiente dureroase, fizice si emotionale, apoi au primit un test mental dificil. Cu cat mai dureroasa era amintirea, cu atat rezultatele la testul mental erau mai proaste. Ele erau semnificativ mai bune in cazul celor care aveau amintiri dureroase despre o trauma fizica decat in cel al persoanelor care au scris despre o experienta emotionala negativa.

Ikigai, Bucuria de a trai

Persoanele care considera ca viata nu merita traita prezinta mai multe riscuri de a deceda prematur, mai ales din cauza maladiilor cardiovasculare, potrivit unui studiu japonez. Este cel mai mare realizat pana acum asupra modului in care „ikigai – bucuria care rezulta din simplul fapt ca traiesti” afecteaza riscul de mortalitate.

A fost facut pe 43.391 de persoane, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani. Cele care considera ca viata nu merita traita au prezentat un risc cu 50% mai mare de a deceda din cauze diverse comparativ cu cele care se bucura de faptul ca traiesc.

Fericirea ne fereste de cancerul mamar

O perceptie pozitiva asupra vietii poate contribui la reducerea cu 25% a riscurilor de aparitie a cancerului la san, au aflat printr-un studiu cercetatorii israelieni. Sunt ferm convinsi ca femeile fericite prezinta mai putine riscuri de a dezvolta un cancer mamar.

Expertii au descoperit ca femeile care au trecut prin 2 sau mai multe situatii dramatice, cum ar fi o rapire, prezentau cu 62% mai multe riscuri de cancer la san fata de cele care au dus o viata fara griji. La studiu au participat peste 250 de femei, cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, bolnave de cancer mamar.

Acestea au fost intervievate de autorii studiului in legatura cu perceptia pe care o aveau asupra vietii inainte de a fi diagnosticate cu teribila maladie.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Gata cu SMS-urile la volan!
Gata cu SMS-urile la volan!