Afectiunile reumatismale pot fi prevenite si vindecate prin apiterapie – ramura a medicinii care foloseste produsele apicole – in combinatie cu acupunctura. „Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient, iar ca durata depinde de cat de grava si de veche este afectiunea, care este starea sa generala si cat poate suporta organismul, fara a-i face rau”, explica dr. Beatrice Barna, specialista in apiterapie.
Bolile reumatismale tratate cu produse de la albine sunt artritele, artrozele, tendinitele, afectiunile degenerative si inflamatorii ale coloanei, discopatiile sau nevralgiile. Medicul spune ca produsele apicole pot fi folosite ca tratament in diferite afectiuni ORL, dermatologice, oftalmologice, hepatice, genito-urinare sau chiar psihice.
„Medicina naturista este si o moda, insa produsele folosite nu sunt bune la toate, asa cum tind sa creada unii pacienti. La copiii sub varsta de un an nu se administreaza miere nici ca aliment, iar cei care au alergii la polen, propolis sau venin nu pot face tratament cu astfel de produse”, sustine dr. Barna.
Specialista spune ca tot mai multi bolnavi apeleaza la tratamentul cu produse apicole, care poate fi combinat cu alte terapii alternative, cum ar fi fitoterapia sau homeopatia.
Laptisorul de matca, stimul al fertilitatii
Cele mai folosite produse apicole sunt mierea (laxativ si antibacterian), propolisul (antibiotic, antiinflamator, cicatrizant), polenul (tonic si chiar afrodiziac), veninul de albine (stimulator endocrin si sangvin), laptisorul de matca (antidepresiv, antianemic si stimul al fertilitatii).
O noutate in acest dimeniu este folosirea aerului de stup in diverse afectiuni, procedeu care se practica cu succes in alte tari europene. „La noi nu se foloseste inca, pentru ca e destul de nou. Se fac inhalatii cu aerul din stupi, care se strange in spatii inchise, pentru a putea fi transportat”, explica dr. Barna.
Apiterapia foloseste atat preparate in starea lor naturala, cat si sub forma de unguente, supozitoare, aerosoli sau spray-uri. Dr. Beatrice Barna spune ca pacientii se indreapta spre genul acesta de tratamente deoarece au rol preventiv si curativ demonstrat, sunt mai ieftine, reactiile adverse sunt rare si mai putin severe. In plus, tendinta generala se orienteaza catre un mod de viata natural si cat mai putin invaziv, de aceea medicina alternativa are tot mai multi adepti.