Probabil ca si tu esti una dintre milioanele de persoane care incearca sa slabeasca. Si sigur te intereseaza sa afli care este cea mai buna dieta.
Nu stii ce sa alegi dintre cea a lui Dean Ornish, bazata pe reducerea grasimilor sau a Dr. Atkins, care propune reducerea carbohidratilor? Raspunsul este simplu: nu conteaza.
Oamenii de stiinta stiu ca la nivel molecular, diferitele tipuri de amidon sau grasimi au efecte diferite atunci cand sunt depozitate in organism. Dar cand vine vorba de slabit, dietele fara grasimi sau fara carbohidrati sunt la fel de eficace. Si totusi, de cele mai multe ori, nu te ajuta sa iti pastrezi greutatea pentru care ai luptat mult.
In urma unor studii efectuate pret de cativa ani, cercetatorii sunt aproape siguri ca o calorie de grasime determina o valoare similara de crestere in greutate ca si o calorie de carbohidrati. Apar, insa, unele intrebari interesante. De exemplu, care din cele doua diete ne face sa mancam mai mult?
Cel mai bun mod de a obtine un raspuns a fost corelarea studiilor in cadrul carora au fost alese aleator persoane aflate la dieta bazata fie pe grasimi multe si carbohidrati putini, fie pe grasimi putine si carbohidrati multi.
Acest gen de studiu a luat in considerare si posibilitatea ca unul dintre cele doua regimuri alimentare prevede mai multa satietate.
De luat in considerare sunt si dovezile recente privind trans grasimile. Cercetatorii au constatat ca persoanele care mananca mai multe trans grasimi iau mai mult in greutate, chiar si atunci cand numarul total de calorii a fost acelasi.
Exista totusi un anumit nivel de sceptimism, avand in vedere ca oamenii de stiinta nu pot fi siguri ca pot masura suficient de precis consumul real de calorii. E greu pentru oameni sa-si urmareasca marimea portiilor pana la nivelul gramelor, sau chiar sa fie siguri ce anume mananca, atunci cand merg la restaurant.
In ultimii cinci ani de studii in laborator, s-a observat ca un regim cu un nivel ridicat de grasimi trans determina o crestere in greutate cu aproximativ 7% din greutatea corpului. Prin comparatie, un regim cu un nivel mic de grasimi trans determina o crestere in greutate cu doar 1,5% din greutatea totala a corpului.
Nu exista date pentru a explica de ce caloriile de grasimi trans determina cresteri mai mari in greutate decat caloriile de oricare alt fel. Exista posibilitatea ca o dieta pe baza de multe grasimi trans, sa duca la asimilarea acestora in celulele de grasime mai degraba decat in celulele musculare – iar muschii ard calorii 24 de ore pe zi. Pe termen lung, asta ar putea face diferenta in scaderea sau cresterea in greutate. Dar e inca o speculatie.
De asemenea, specialistii au mai observat ca procentul caloriilor de grasime sau de carbohidrati in dieta nu determina diferente in ceea ce priveste riscurile atacurilor de cord, diferitelor tipuri de cancer sau accidentelor vascular celebrale.
Totusi, tipul grasimilor si carbohidratilor este foarte important. Cercetatorii au descoperit ca grasimile trans sunt deosebit de daunatoare pentru diabetul de tip 2 sau pentru bolile de inima. Pe de alta parte, grasimile nesaturate sunt chiar benefice.
Acelasi lucru se intampla si in cazul carbohidratilor. Consumul ridicat de amidon rafinat si zahar creste riscul bolilor de inima si diabet, in timp ce carbohidratii din cerealele integrale sunt recomandati. Asta nu este totusi o veste surprinzatoare, avand in vedere ca se stie faptul ca aportul ridicat de zahar si amidon rafinat are un efect advers asupra nivelului glicemiei.
Asadar, calitatea dietei este cea cu adevarat importanta. Facandu-ti probleme ce sa alegi intre carbohidrati si grasimi, pierzi din vedere lupta adevarata.
(*) = grasimile trans se formeaza in urma hidrogenarii partiale a uleiurilor vegetale.
Tu ai tinut vreodata o dieta?