Atenţie la telecomandă şi la întrerupătorul de lumină!

Exista o serie de boli care se transmit prin intermediul produselor pe care le folosim foarte des.
  • Publicat:
Atenţie la telecomandă şi la întrerupătorul de lumină!
Atentie la telecomanda si intrerupatorul de lumina!

Sunt pline de microbi. Un nou studiu arată că, prin atingere, persoanele bolnave le contaminează cu microbi care pot provoaca răceli de sezon. Să-ţi mai spunem că microbii pot trăi două zile sau chiar mai mult?!

Microbii se ascund peste tot în casă

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Virginia, cunoscuţi pentru cercetările în virologie, au testat mai multe suprafeţe din casele a 30 de adulţi ce prezentau simptome de răceală. Dintre aceştia, mai mult de jumătate erau infectaţi cu rinovirus, agent patogen din familia Picornaviridae, ce provoacă guturaiul şi unele afecţiuni respiratorii cronice.

Ei au fost rugaţi să numească 10 locuri din casele lor pe care le-au atins în ultimele 18 ore. Cercetătorii au utilizat teste ADN pentru a căuta rinovirusul. S-a constatat astfel că cele mai comune zone atinse, precum uşile şi mânerele de la frigider, colcăiau de germeni.

De asemenea, solnitele testate s-au dovedit a fi extrem de contaminate. Alte locuri descoperite că adăpostesc germenii: clanţele, întrerupătoarele de lumină, telecomenzile televizoarelor, robinetele de la baie şi telefoanele.

Fereşte-te de microbi

Apoi, cercetătorii au pus la cale un experiment pentru a vedea dacă rinovirusul se transmite prin intermediul mainilor atunci când subiecţii aprind lumina, răspund la telefon sau realizează alte activităţi comune. Ei au contaminat în mod deliberat diferite suprafeţe cu rinovirus. Rezultatul? 48 de ore mai târziu, mai mult de jumătate dintre participanţi erau răciţi.

Concluzia este că virusul care provoacă răceală se transmite extrem de rapid printre persoanele certate cu apa şi săpunul.

Sfat: spală-te pe mâini cât mai des şi mai ales înainte de a mânca – indiferent că iei prânzul, o gustare frugală sau guşti o bomboană. Germenii răcelii supravieţuiesc în mediul extern până la două zile şi pot fi luaţi de pe tastatură, clanţa de la birou, butoanele de la lift sau întrerupătorul de lumină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult