Consumul moderat de fistic, in paralel cu o dieta sanatoasa pentru inima, combate riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, prin actiunea luteinei, un antioxidant continut de seminte, se arata intr-un studiu publicat de American Journal Of Clinical Nutrition.
Luteina, care se gaseste in fistic, dar si in fructele si in legumele verzi, contribuie la scaderea nivelului de colesterol si previne blocarea arterelor sangvine.
Cu 12% scade riscul de boli cardiovasculare fisticul
Ciocolata neagra, veste „alba”
Memorati bine: 6,7 grame de ciocolata neagra pe zi reprezinta „medicamentul” ideal pentru prevenirea acelorasi boli cardiovasculare (prin prevenirea inflamatiilor). Ne anunta niste cercetatori americani care au lucrat cu cei din Milano la studiu – primul realizat pe oameni care demonstreaza asta.
Cei care au consumat ciocolata neagra si-au scazut riscul de inflamatii cronice, care reprezinta un risc de factor pentru dezvoltarea unor boli cardiovasculare, cu 17%. „Nu pare o cifra mare, dar este suficienta ca riscul aparitiei maladiilor cardiace sa scada cu o treime in cazul femeilor si cu o patrime in cel al barbatilor”, spun medicii.
De ce nu se ingrasa francezii?
Simplu! Nu mananca pana se termina show-ul TV. Pana la urma si francezii au baghete delicioase, vin, branzeturi, pateuri… Ei de ce pot ramane supli? Pentru ca se folosesc de indicii interne (senzatia de satul, de pilda) ca sa se opreasca din mancat, spune un nou studiu din State.
Americanii, insa, se iau dupa indicii externe – daca e farfuria curata, daca au ramas fara bautura sau daca emisiunea TV la care se uita s-a terminat. „Cu cat o persoana este mai grasa, cu atat se bazeaza mai mult pe semnale externe pentru a se opri din mancat si nu pune furculita jos atunci cand se simte satula”, spun doctorii.
Cercetarea s-a bazat pe chestionarele completate de 133 de parizieni si de 145 de locuitori ai orasului Chicago.
Citeste si Ciocolata neagra, benefica pentru inima
Cafeaua amara iti face viata dulce
Foto: RED DOT