Afla totul despre virusul human papilloma

HPV-ul este un virus care poate afecta atat organele genitale feminine cat si cele masculine.
  • Publicat:
Afla totul despre virusul human papilloma
Afla totul despre virusul human papilloma

Cu siguranta ai auzit de HPV. Dar stii ce este? Cum se manifesta? Sau cum poate fi tratat? Noi ne-am interesat si aflat pentru tine tot ce este necesar sa stii despre virusul human papilloma.

Ce este HPV?

Virusul human papilloma (HPV) este cea mai comuna infectie transmisa prin contact sexual. Acesta infecteaza pielea si mucoasa membranelor genitale. Exista mai mult de 40 de tulpini HPV care pot infecta zonele intime ale barbatilor si femeilor, inclusiv pielea penisului, vulva (zona din afara vaginului), anusul, uterul si rectul.

Care sunt simptomele si eventualele consecinte ale HPV?

La cele mai multe persoane infectate cu HPV nu apar deloc simptome sau probleme de sanatate, astfel incat acestea nu stiu ca sunt purtatoare. Doar uneori, anumite tipuri de HPV pot provoca negi genitali atat la barbati, cat si la femei. Alte tipuri de HPV pot provoca cancer cervical sau alte tipuri de cancer mai putin comune, cum ar fi cancerul de vagin, anus sau penis.

Tulpinile HPV sunt adesea denumite “cu risc redus” (cele ce cauzeaza negi) sau cu “risc ridicat” (cele ce cauzeaza cancer). In 90% dintre cazuri, sistemul imunitar al corpului elimina infectia HPV in mod natural in termen de pana la doi ani, indiferent de tipul acestuia.

Negii genitali

Negii genitali apar de obicei ca mici proeminente sau ca grupuri de mici proeminente, de obicei in zona genitala. Acestia pot fi ridicati sau plati, unici sau multipli, mici sau mari si, uneori, in grupuri asemanatoare ca aspect conopidei. Ei pot aparea pe vulva, in jurul vaginului, anusului, pe uter, penis, scrot, abdomen sau pe interiorul coapsei. 

Negii apar in termen de cateva saptamani sau luni dupa actul sexual avut cu persoana infectata. Sau, pot sa nu apara deloc. Netratati, negii genitali pot sa dispara de la sine, raman neschimbati sau pot sa creasca in dimensiune si numar. Ei nu se vor transforma in cancer.

Cancerul de col

Atentie! Cancerul de col uterin nu are simptome decat in stadiile avansate. Din acest motiv, este important ca orice femei sa-si faca controale medicale regulate. Nici alte forme de cancer provocate de HPV nu au simptome sau semne pana cand nu sunt intr-o forma avansata.

Cum se contacteaza infectia HPV?

Virusul human papilloma este transmis prin contact sexual, de cele mai multe ori in timpul actelor sexuale vaginale sau anale. O persoana poate avea HPV chiar daca au trecut ani buni de cand nu a mai facut sex. Cele mai multe persoane nu realizeaza ca sunt infectate sau ca au transmis virusul si partenerilor sexuali.

Virusul nu patrunde in sange, asa ca o mama nu va transmite infectia fatului. Exista insa exceptii, cand la nastere, copilul o poate contacta, aparandu-i negi pe gat sau pe laringe.

Cum putem preveni infectarea?

Exista un vaccin care poate proteja femeile de patru tipuri de HPV care provoaca cele mai multe cazuri de cancer de col uterin si de negi vaginali. Vaccinarea HPV de rutina este recomandata fetelor in varsta de 11-12 ani, dar poate fi efectuata incepand de la varsta de 9 ani. Este, de asemenea, recomandata fetelor in varsta de 13-26 de ani.

In prezent, nu exista date suficiente care sa pledeze pentru sau impotriva vaccinarii universale a femeilor in varsta de 19-26 ani. Decizia trebuie sa fie luata in urma unei discutii informative cu un medic specialist, referitoare la riscul expunerii anterioare sau prezente la HPV.

Ideal, vaccinul trebuie administrat inaintea expunerii la HPV prin contact sexual, deoarece efectele vaccinului scad pe masura cresterii numarului de parteneri sexuali. Vaccinarea HPV nu este in prezent recomandata femeilor cu varsta peste 26 ani sau barbatilor.

Pentru cei care au o viata sexuala activa, prezervativele pot diminua riscul infectarii cu HPV daca este folosit corect si regulat. Prezervativul poate diminua si riscul bolilor provocate de HPV, cum sunt negii genitali sau diferitele tipuri de cancer.

HPV poate infecta zonele care nu sunt acoperite de prezervativ, asa ca acesta nu protejeaza in totalitate. Singura cale total sigura de a preveni infectia cu HPV este abstinenta.

Exista un test pentru HPV?

Nu, inca nu exista un test general pentru barbati si femei care sa verifice nivelul infectiei cu HPV. Virusul, de obicei, intra in organism fara a provoca probleme de sanatate. O infectie cu HPV descoperita astazi e posibil sa dispara in doi ani.

Cu toate acestea, anumite analize trebuie facute pentru a afla daca nu ai vreo boala provocata de HPV, cum ar fi orice forma de cancer. Simptomele cancerului de col uterin pot fi identificate prin testul de rutina Babes-Papanicolau. Cazurile de cancer provocate de HPV in cazul barbatilor sunt foarte rare. Iar negii vaginali sunt diagnosticati prin control vizual.

Exista un tratament pentru HPV?

Pentru virusul in sine nu exista tratament, cu atat mai mult cu cat un sistem imunitar sanatos se poate lupta singur cu HPV. In schimb, exista tratamente pentru bolile provocate de HPV.

Negii vaginali vizibili pot fi indepartati prin aplicarea unor medicamente si poti sa o faci singura, acasa. Sau prin tratamente efectuate la cabinetele medicale.

Cancerul de col uterin, cat si alte tipuri de cancer provocate de HPV sunt mai usor de tratat daca sunt diagnosticate timpuriu. Exista forme noi de chirurgie, radioterapie, chimioterapie disponibile pentru pacienti care pot ajuta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Toxina botulinica poate afecta creierul
Toxina botulinica poate afecta creierul