Infertilitatea in cuplu poate fi cauzata de neglijenta barbatilor

mai mult de o treime din cazurile de infertilitate sunt provocate de problemele de sanatate masculine. Una dintre investigatiile care se recomanda partenerilor dintr-un cuplu este spermograma.
  • Publicat:
Infertilitatea in cuplu poate fi cauzata de neglijenta barbatilor
Neglijenta barbatilor se poate solda cu infertilitate in cuplu

„Mie nu mi se poate intampla nicioadata !”, iata ce spun multi barbati atunci cand afla de alte cupluri care nu pot avea copii din cauza problemelor de infertilitate ale partenerului.

Totusi, mai mult de o treime din cazurile de infertilitate sunt provocate de problemele de sanatate masculine. Una dintre investigatiile care se recomanda partenerilor dintr-un cuplu este spermograma.

Concluzia medicilor care se ocupa de problemele de fertilitate ale cuplului este ca femeile sunt mult mai preocupate de starea lor de sanatate, merg mai des la medic si se ingrijesc mai mult. Barbatii sunt mult mai indiferenti si deseori neglijeaza boli, malformatii sau infectii ale aparatului genital care in timp duc la infertilitate. Medicii au constatat si o crestere alarmanta a bolilor cu transmitere sexuala, iar cauza este neglijarea utilizarii prezervativului si viata sexuala la risc, cu mai multi parteneri si fara protectie.

“Infectia aparatului genital are un impact asupra fertilitatii deoarece se schimba secretiile din aparatul genital, din prostata si din testicol. Deci sunt elemente care trebuie sa dea de gandit fiecarui tanar” este de parare Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog la Spitalul Militar “Prof. Dr. Gerota” din Bucuresti.

Barbatii devin constienti de aceste probleme de sanatate atunci cand cuplul isi doreste un copil, dar sarcina intarzie sa apara si cand analizele partenerei sunt perfecte. In aceste situatii, medicii recomanda investigarea partenerului. Una dintre investigatiile cele mai uzuale pentru a observa gradul de fertilitate al unui barbat este spermograma.

Medicii analizeaza compozitia spermei, volumul, ph-ul, numarul spermatozoizilor, felul lor si compozitia lichidului seminal.

“Este examenul care arata barbatului adevarul gol-golut, asta este calitatea pe care o are. Este examenul care arata cat de eficienta este secretia testiculara care consta in spermatozoizi. Si de aici incep cautarile mai departe, de aici incep tratamentele” sustine Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog la Spitalul Militar “Prof. Dr. Gerota” din Bucuresti.

Medicii constata ca sarcina intarzie sa apara atunci cand spermatozoizii lipsesc din lichidul seminal, cand numarul lor este sub cel normal sau cand este afectata mobilitatea sau structura lor. Si unii microbi din lichidul seminal pot sa impiedice o sarcina. In aceste cazuri, medicii fac spermocultura, adica vad la ce sunt sensibile microorganismele nocive si recomanda cel mai bun tratament.

“Testicolul este o glanda extrem de fina, cu circulatie extrem de fina si influetata de noxe aparent banale. Marii fumatori au o vascularizatie testiculara mai mica si cu o fertilitate mai mica. Se constata ca marii bautori de bere sau de bauturi alcoolice au un grad de fertilitate scazuta” sustine Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog la Spitalul Militar “Prof. Dr. Gerota” din Bucuresti.

Specialistii andrologi au observat modificari ale structurii, numarului si calitatii spematozoizilor odata cu depasirea varstei de 35 de ani. De asemenea, un semnal de alarma este si modificarea compozitiei substantelor nutritive din lichidul seminal. Analizele de fertilitate nu sunt deloc placute pentru parteneri, iar un consult complet trebuie sa cuprinda de multe ori vizite la ginecolog, urolog, psiholog si endocrinolog.

Medicii ii sfatuiesc pe barbati sa nu neglijeze durerea, traumatismele si infectiile care apar in sfera genitala pentru ca orice afectiune netratata ii poate impiedica sa aiba copii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sexele si sexul
Sexele si sexul