Caderea parului, o afectiune frecventa, care trebuie tratata individual!

Daca barbatii cu chelie sunt intalniti adesea, pentru o femeie e mult mai dificil sa se confrunte cu probleme legate de caderea parului.
  • Publicat:
Caderea parului, o afectiune frecventa, care trebuie tratata individual!
Caderea parului, o afectiune frecventa, care trebuie tratata individual!

Daca barbatii cu chelie sunt intalniti adesea, pentru o femeie e mult mai dificil sa se confrunte cu probleme legate de caderea parului. Pentru a le trata, este foarte important ca fiecare persoana sa afle si sa inteleaga cauzele care determina o astfel de problema si faptul ca fiecare trebuie tratata individual.

Caderea parului poate fi totala sau partiala, temporara sau permanenta. De multe ori, caderea parului este conditionata de prezenta unor afectiuni grave sau a tratamentelor acestora, dar, daca este cunoscuta cauza, atunci poate fi gasit si un tratament eficient.

Denumirea medicala pentru caderea parului este alopecie si, desi majoritatea dintre noi consideram ca este o problema specific masulina, ea apare adesea si in cazul femeilor.

De regula, acestea se confrunta cu asa ceva in timpul sarcinii sau dupa nastere, dar exista si boli care determina caderea parului, iar una dintre afectiunile cel mai des intalnite este… stresul, pentru care ne este cel mai greu sa gasim cu adevarat o soultie eficienta de vindecare.

Inaintarea in varsta poate duce si ea la caderea parului, mai ales daca suntem influentati genetic in acest sens. Diabetul si afectiunile glandei tiroide pot fi deasemenea responsabile pentru caderea parului in cazul femeilor, dar si folosirea unor mijloace contraceptive neadecvate.

Cand vine vorba despre tratarea problemelor legate de caderea parului, femeile au mai multe optiuni. Pentru inceput, e nevoie de parerea unui specialist in astfel de probleme.

Specialist inseamna medic dermatolog, nu cea mai buna prietena care a tratat deja cu succes o problema asemanatoare (pentru ca nu e obligatoriu ca ceea ce a determinat caderea parului ei sa fie valabil si in cazul tau), nici citirea forumurilor de specialitate si aplicarea tuturor variantelor gasite acolo (pentru ca fiecare problema trebuie tratata individual).

Hair-stylist-ul ne poate recomanda un tratament cosmetic, daca problema nu este chiar atat de grava si se datoreaza doar tratamentului chimic sau termic, dar, daca factorii care determina caderea parului sunt genetici sau conditionati de stres ori diverse alte afectiuni, atunci e nevoie sa apelam la parerea unui medic dermatolog, care va analiza firul de par si scalpul, pentru a ne oferi solutia medicala optima.

Inainte de a ajunge la dermatolog, multe dintre noi facem un drum la farmacie, unde achizitionam diverse posibile remedii recomndate de catre cei de acolo, sau apelam la tratamente naturiste, cumparate de la plafar sau, de ce nu, „fabricate” acasa.

Caderea parului poate fi conditionata de schimbarea vremii sau de o carenta de vitamine, astfel ca suplimentarea alimentatiei cu vitaminele necesare, dar si protejarea parului cu ajutorul unei masti hranitoare pot reprezenta solutiile optime pentru tine.

Medicul dermatolog este singurul care iti poate oferi solutia optima!

Nici un tratament nu este sigur fara a avea in prealabil un diagnostic, asa ca, daca afectiunea este mai grava decat crezi, nu faci altceva decat sa prelungesti agonia, pentru ca numai un tratament adecvat te poate ajuta si cel mai bine ar fi sa-l abordezi cat mai repede.

Medicamentele sunt recomandate doar in cazul unor afectiuni foarte grave, dar, in general, medicii tind sa trateze problemele scalpului, pentru ca un tratament medicamentos poate avea repercusiuni asupra organismului tau.

Cel mai des sunt folosite tratamentele pe baza de minoxidil, folosite pe vremuri pentru a regla problemele legate de tensiune. Pacientii care foloseau acest tip de tratament au observat ca parul le creste mai repede, asa ca medicii au incercat sa-l aplice direct pe scalp si au realizat ca este un tratament eficace si pentru caderea parului. E drept ca multe femei au reactionat pozitiv la acest tratament, dar asta nu inseamna ca este valabil pentru toata lumea.

O deficienta hormonala poate fi responsabila adesea de caderea parului. Daca, in urma analizelor, se observa un dezechilibru intre cantitatea de estrogen si progesteron, ti se va recomanda un tratament specific. Astfel, corpul tau va primi hormonii de care are nevoie, iar asta va regla si cresterea parului.

Putini stiu ca, in special in strainatate, un medicament care se foloseste in general pentru tratarea problemelor legate de prostata, anume Propecia, este folosit mai nou si pentru a trata problemele legate de caderea parului, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Totusi, acest medicament nu se foloseste in cazul femeilor insarcinate, pentru ca poate afecta fetusul.

Femeile au acum la dispozitie multe solutii care pot remedia caderea parului, dar e important sa o foloseasca pe cea eficienta, pentru ca fiecare problema este individuala. In plus, daca afectiunea este foarte grava, in ziua de astazi exista peruci, mese sau extensii de par foarte bine realizate, pe care le pot folosi cu incredere pana cand tratamentul pe care il folosesc isi face efectul.

Citeste cartea saptamanii recomandata de CSID: "Dragostea si alte lucruri imposibile", de Ayelet Waldman

 

Urmărește CSID.ro pe Google News