Fericirea este contagioasa si se raspandeste cu iuteala intre rude, vecini si prieteni. Mai putin printre colegii de munca insa, singura categorie imuna la “virus”, se arata intr-un studiu realizat de oamenii de stiinta americani.
Cel mai important aspect al acestei descoperiri este modalitatea prin care oamenii sunt angrenati in retele sociale, iar propria lor sanatate si fericire afecteaza sanatatea si starea sufleteasca a celorlalti.
Dupa cate se pare, fericirea este influentata in mare parte de factorul geografic. Astfel, avem cu 25% mai multe sanse de a ne molipsi cu fericire de la un prieten care la randul lui este bine dispus, daca ne desparte o distanta mai mica de 1,6 km.
Aceeasi teorie este valabila si in cazul partenerilor de viata (sau doar de apartament!), in cazul carora probabilitatea de a se umple cu fericirea celuilalt creste cu 8 procente. Fratii sau surorile fericite cresc la randul lor nivelul starii de bine cu 14 procente, iar vecinii cu 34%.
Cu colegii de munca insa nu e chiar asa de usor. Cercetatorii afirma ca acestia sunt mai greu de impresionat, starea de bine a vreunuia nefiind motiv de bucurie pentru altul. Iar asta se intampla probabil din pricina contextului social care ii uneste si care actioneaza ca inhibitor al starilor emotive.
Daca fericirea se transmite de la unul la altul, inseamna ca si starea de sanatate s-ar putea transmite in acelasi fel? Oamenii de stiinta sunt de parere ca da, intr-o oarecare masura, insa este nevoie de mai multa cercetare in aceasta directie.