Craciunul, sarbatoarea care se petrece in sanul familiei. Depresia netratata – o cauza a suicidului.
Persoanele care sunt singure se simt, in preajma sarbatorilor, si mai nefericite. Specialistii spun ca, de Craciun, depresia apare cu predilectie la un anumit tip de persoane si anume cele singure.
„Persoanele divortate, vaduve sau cele care s-au despartit de partenerul de cuplu si nu au pe nimeni in preajma lor se simt mai triste, mai melancolice si pot deveni chiar depresive”, atentioneaza psihologul Hanibal Dumitrascu, conf. univ. dr. la Universitatea din Bucuresti.
Totodata, sarbatorile de iarna coincid si cu momentul bilantului de sfarsit de an pe care-l facem. „Pentru o parte dintre noi, acesta nu este un «bilant fericit» si nici macar «rezonabil», iar aceasta categorie este predispusa depresiei amintite.
Cred ca finalul de an ne indeamna pe majoritatea la un bilant, si nu doar la unul economic – asa cum au firmele, ci si la un bilant afectiv, unul experential, altul material. Adica, un bilant complet”, adauga lector univ. Mihaela Sahlean, psihoterapeut la o clinica privata din Bucuresti.
Specialistul spune ca cu cat diferenta dintre ceea ce ne-am dorit si ceea ce am reusit sa realizam este mai mare, probabilitatea de a fi predispusi depresiei sezoniere este si ea mai mare.
„Din randul celor care sunt inclusi in aceasta categorie, i-as separa totusi pe cei care au mai multe resurse de a se mobiliza si de a face ceva in acest sens, spre deosebire de ceilalti care, daca tot se simt «in prapastie», mai stau sa se lamenteze, fiindca ea este «adanca». Ambele tabere au nevoie de ajutor, evident, mai mult cei care au mai putine resurse”, subliniaza Sahlean.
Tratamentul corespunzator al depresiei reduce riscul de suicid
Psihoterapeutul Hanibal Dumitrascu apreciaza ca cel putin 10% din romani sufera de depresie in perioada sarbatorilor, insa numarul real este mult mai mare, avand in vedere ca nu toate persoanele depresive se prezinta la un psiholog.
„Din experienta mea in psihoterapie, pot sa va spun ca oamenii se cunosc putin pe ei insisi si acest lucru ii si determina sa intrevada atat de departe sentimentul de implinire, ca sa nu mai vorbesc de fericire. In schimb, percep bine nefericirea, unii chiar au dezvoltat «mecanisme» serioase de a se simti nefericiti, isi repeta asta si obtin rezultate in consecinta, ca la un antrenament!
Majoritatea asteapta schimbari din exterior sau o schimbare speciala, ignorand exact ideea sanatoasa ca prima modificare ar fi chiar din interior”, precizeaza psihologul Sahlean.
Psihoterapeutii le recomanda persoanelor singure ca in aceasta perioada a sarbatorilor sa-si faca „automedicatia” potrivita, adica sa incerce sa-si rezolve situatia, cautand compania unei rude sau a unui prieten apropiat.
„Nasterea Domnului este o sarbatoare care se petrece acasa, in sanul familiei, si persoanele care nu au cu cine sa petreaca au toate motivele sa se simta abandonate”, considera psihologul Hanibal Dumitrascu. Specialistii atentioneaza persoanele depresive ca aceasta afectiune trebuie tratata. „Se poate ajunge si la suicid, depresia fiind, adesea, cauza declansatoare.
Deloc intamplator, se spune ca tratamentul corespunzator al depresiei reduce riscul de suicid – intre depresie si suicid mai avem insa ideatia suicidara si tentativa de suicid”, conchide psihoterapeutul Mihaela Sahlean.
In tratarea depresiei sunt importante psihoterapia si, dupa caz, tratamentul medicamentos. Specialistii insista insa pe rolul benefic, pentru ca in fiecare dintre noi exista resurse de a „iesi la lumina”.