Testul Papanicolau si prevenirea cancerului de col

Cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului cervical in stadii incipiente este testul sau frotiul Babes-Papanicolau.
  • Publicat:
Testul Papanicolau si prevenirea cancerului de col
Testul Papanicolau si prevenirea cancerului de col

Cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului cervical in stadii incipiente este testul sau frotiul Babes-Papanicolau.

De cand a fost introdus in practica medicala, numarul deceselor prin cancer cervical s-a redus drastic, cu pana la 70%.

Cu ajutorul acestei analize pot fi identificate celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.

Aspect este deosebit de important, in conditiile in care aceasta forma de cancer (ca multe altele de altfel) evolueaza asimptomatic.

Ce inseamna acest test?
Nimic complicat. Mergi la un consult ginecologic si solicita-i medicului un test Papanicolau. Pe langa tuseul vaginal pe care ti-l va face in mod obligatoriu, medicul va recolta secretie de la nivelul colului uterin pe care o va trimite la analiza.

Operatiunea nu este dureroasa si este de scurta durata. In laborator, proba va fi examinata microscopic stabilindu-se astfel caracterul celulelor: cum sunt asezate, ce aspect au, elementele celulare etc.

Cum se interpreteaza?
Daca exista modificari la nivel celular, acestea vor fi interpretate de un specialist citolog, semnificatiile putand sa varieze de la o simpla inflamatie, pana la cancer de col. Exista insa anumiti factori care pot genera un Papanicolau anormal: infectia cu HPV, candidozele, vaginitele bacteriene sau cu paraziti (thricomonas), modificarile naturale survenite la menopauza (vaginita atrofica), polipii cervicali etc.

In prezent, modalitatea de clasificare a testului Babes-Papanicolau este Bethesda. Aceasta noua clasificare are avantajul ca exprima clar, in termeni standard si precisi modificarile celulare existente, ceea ce permite diagnosticarea fara confuzii.

Rezultatul testului poate fi: normal; modificari atipice cu semnificatie nedefinita (infectii vaginale); leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut (test suspect, celulele pot deveni invazive); leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat (in lipsa unui tratament, aceste celule pot deveni canceroase); cancer invaziv.

Ce ar trebui sa stii inainte sa mergi la medic?
Pentru ca rezultatele sa nu fie influentate negativ, se recomanda evitarea contactului sexual, irigatiile vaginale, introducerea ovulelor sau a spermicidelor in vagin cu 48 de ore inainte de prelevare. De asemenea, daca ai o menstruatie abundenta, asteapta pana iti trece si abia apoi prezinta-te la ginecolog pentru test.

Cine ar trebui sa faca acest test?
Orice femeie, inclusiv tu daca ti-ai inceput viata sexuala. Asta pentru ca riscul este cu atat mai mare cu cat contactul sexual se poate solda cu infectii si, dupa cum am vazut mai sus, infectiile pot modifica citologia cervicala.

Cancerul de col nu are varsta
Desi dupa varsta de 65 de ani, incidenta acestui tip de cancer este foarte rara, exista exceptii si nimeni nu te poate asigura ca nu vei fi chiar tu aceea. Prin urmare, prezinta-te anual la medicul ginecolog, indiferet de varsta, daca ai o viata sexuala activa.

Citeste si:

Ranile de pe col nu se cauterizeaza!
Madeleine Albright – despre puterea unei femei


Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum sa scapi de oboseala
Cum sa scapi de oboseala