Modificarile gustului pot afecta placerea de a savura produsele alimentare si chiar limita tipurile si cantitatile de alimente consumate. Iar acest lucru poate fi rezultatul unui consum inadecvat de calorii si proteine si poate cauza deficiente de vitamine si minerale. De aceea, este important sa stii sa-ti gestionezi schimbarile de gust atunci cand apar.
Cauzele schimbarilor de gust:
– medicamente;
– infectii ale gurii sau gatului;
– varsta.
Schimbari comune ale gustului:
– un gust amar sau metalic, in special la produsele din carne sau la grupurile de produse lactate;
– o anumita amorteala in gura ce poate bloca anumite gusturi;
– dificultatea de a simti gustul alimentelor dulci;
– alimentele amare au un gust neobisnuit de puternic.
Sfaturi pentru schimbarile de gust:
– clateste-ti gura cu o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat intr-o cana de apa inainte de mese;
– in timpul mesei, consuma lichide. Sucurile de fructe pot ajuta, de asemenea, la curatarea mucoasei bucale;
– mesteca frunzulite patrunjel dupa masa. Patrunjelul este un deodorant natural;
– clateste-ti gura cu apa cu lamaie. Acest lucru poate reduce gustul metalic;
– incearca sa mananci cu ustensile de plastic;
– consuma mese mici, dar frecvente;
– vorbeste cu dentistul tau despre apa de gura (care se stie ca modifica gustul) si despre o ingrijire speciala a cavitatii bucale, dar si pentru a exclude orice problema dentara care poate cauza schimbarea gustului;
– mananca intr-un mod relaxat;
– incearca sa mananci alimente cat mai colorate, in special legume si fructe (au cantitati mai mari de antioxidanti).
Sfaturi pentru gatit ce ajuta la imbunatatirea gustului alimentelor:
– Marineaza carnea si pestele in lichide dulci, acre sau picante precum sosurile pentru gratar, sos de soia, lamaie si usturoi, sucuri de fructe sau sos italian.
– Condimenteaza carnea cu ierburi aromate. Plantele potrivite pentru carnea de vita sunt: usturoi, oregano, patrunjel sau rozmarin. Pentru carnea de pui: usturoi, busuioc, tarhon, salvie sau curry. Pentru peste: usturoi, ghimbir, marar, lamaie sau sos de soia.
– Daca nu iti place carnea, inlocuieste-o cu oua, fasole, nuci, produse din soia sau peste pentru a-ti satisface nevoia de proteine.
– Incearca sa adaugi ceapa, ierburi proaspete, usturoi, condimente, alune prajite si/sau ulei de masline pentru a da savoare legumelor.
– Foloseste indulcitori sau adauga-i la alimente: miere, sirop de zahar brun sau sucuri de fructe pe carne si/sau legume pentru a spori aroma.
– Sareaza-ti mancarea folosindu-te de condimente precum mustar, otet, suc de lamaie, salsa, tahini (pasta de susan), muraturi sau masline. Insa ai grija, pentru persoanele cu hipertensiune consumul de sare trebuie redus.
– Incearca sa servesti alimentele la temperatura camerei. Acest lucru poate ajuta la maximizarea aromei. Daca aromele sunt prea puternice, trebuie sa servesti alimentele la o temperatura putin mai scazuta.
Citeste si Sfaturi pentru o masa fara carne