Circulatia sangelui este datorata unei diferente de presiune intre sistemul arterial cu presiune mare si sistemul venos cu presiune mica. Diferenta de presiune este creata de activitatea de pompare a inimii: la fiecare contractie a ventricului stang inima trimite o anumita cantitate de sange in aorta si arterele mari; crescand presiunea in aceste vase, rezulta presiunea maxima sau sistolica.
In perioada de repaus a inimii (diastola), sangele ajunge in tesuturi prin intermediul arteriolelor care opun o rezistenta la scurgere, de unde rezulta presiunea minima sau diastolica.
Simptome:
– ameteala;
– dureri de cap;
– sangerari nazale;
– vajaieli in urechi.
Cauzele hipertensiunii arteriale
In cele mai multe situatii, hipertensiunea este cauzata de o combinatie de factori precum:
Greutatea
Cu cat masa ta corporala e mai mare, cu atat creste presiunea in peretii arteriali. Asta pentru ca un volum si mai mare de sange este produs pentru a asigura cantitatea de oxigen si de nutrienti necesari tesuturilor din organism.
Nivelul de activitate
Lipsa de activitate fizica tinde sa creasca rata activitatii inimii, ceea ce forteaza inima sa lucreze din greu cu fiecare contractie.
Tutunul
Chimicalele din tigari pot deteriora peretii arterelor.
Aportul de sodiu
Excesul de sodiu din dieta poate duce la retentii de fluide si la tensiune arteriala ridicata, in special la persoanele sensibile la sodiu.
Aportul de potasiu
Un nivel scazut de potasiu preluat din dieta poate duce la un nivel crescut de sodiu in celule, pentru ca cele doua se echilibreaza reciproc.
Stresul
Stresul poate creste tentsiunea arteriala.
Consumul de alcool
Aportul excesiv de alcool poate, in timp, sa creasca riscul bolilor de inima.
Varsta
Riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala creste pe masura ce imbatranim.
Istoria familiei
Hipertensiunea arteriala de multe ori poate fi transmisa ereditar.
Hipertensiunea arteriala poate fi, de asemenea, cauzata de bolile de rinichi, tulburari hormonale, boli tiroidiene, boli ale glandei drenale si utilizarea anumitor medicamente precum contraceptivele.
Remedii naturale pentru hipertensiune
Schimbarea stilului de viata si remediile naturale pot ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute. Dar este important sa discuti in primul rand cu doctorul tau despre aceasta problema pentru ca netratata, hipertensiunea arteriala poate deteriora organele si poate creste riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, hemoragie cerebrala, boli de rinichi, pierderea vederii.
Coenzima Q10
Exista anumite dovezi care atesta beneficiile coenzimei Q10 in reducerea tensiunii arteriale crescute.
Usturoiul
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca suplimentele cu pulbere de usturoi pot fi utilizate la pacientii cu hipertensiune arteriala usoara. Totusi, aceste suplimente trebuie folosite numai sub supravegherea unui medic. Usturoiul poate subtia sangele (reduce capacitatea de coagulare a sangelui) intr-un mod similar cu aspirina.
In plus, usturoiul poate interactiona cu mai multe medicamente si suplimente cu prescriptie medicala cum sunt aspirina, vitamina E, Trentalul.
Paducelul
Florile de paducel sunt adesea folosite pentru reducerea hipertensiunii arteriale. Nu au fost raportate interactiuni cu alte medicamente.
Acidul folic
Acidul folic este o vitamina din grupul B, necesara pentru formarea celulelor rosii. El poate ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale in cazul anumitor persoane.
Tu ce remedii naturale impotriva hipertensiunii cunosti?
Citeste si Remedii naturale pentru greturile matinale
Sa vezi si sa nu crezi!