Sfarsitul iernii si intrarea in sezonul cald, bogat in fructe si legume proaspete s-ar putea sa nu fie foarte sanatos si nici motiv de bucurie pentru toata lumea. Asta pentru ca primavara se deschide oficial sezonul alergiilor.
O data cu sosirea primaverii si revenirea naturii la viata, atmosfera se incarca cu particule de polen, iar rinitele alergice cronice se reactiveaza. Atunci cand organismul devine tinta atacurilor cu polen, sistemul imunitar este “sleit” din cauza supraproductiei de histamina si alte substante chimice de care are nevoie pentru aparare.
Ce nu stim insa multi dintre noi este ca, pe langa simptome precum nas infundat, ochi inlacrimati, mancarimi de nas, gat si urechi, exista si alte probleme. Aceleasi substante care determia alergia la polen (febra fanului) ar putea determina un soi de alergie incrucisata, cu reactie la anumite alimente.
Specialistii spun ca din ce in ce mai multe persoane au inceput sa prezinte simptome de alergie orala, care sunt cauzate tocmai de aceasta reactie incrucisata a unor alimente cu sensibilitatea la polen.
Din nefericire, boala nu este pe deplin inteleasa nici macar in cercurile de alergologi, iar specialistii de la Clinica de Alergologie din Minneapolis, SUA, spun ca cei mai predispusi la astfel de reactii sunt cei care isi administreaza tratamente dupa ureche.
Alergia la polen, mana-n mana cu alergiile orale
Fructele si legumele contin proteine chimice similare celor din anumite tipuri de polen, astfel incat pot cauza si ele reactii alergice locale.
Simptomele ce pot sa apara sunt: senzatie de furnicaturi la nivelul buzelor si umflarea acestora, a cavitatii bucale sau a gatului, iritarea gingiei, a nasului, a ochilor, mancarimi in urechi si uneri umflarea ochilor.
In cazuri mai grave pot sa apara starile de voma asociate cu diaree, frisoane, racirea tegumentelor si in cele din urma socul anafilactic.
Din fericire, nu toti alergicii sunt sensibili la toate alimentele care contin proteine inrudite cu polenul. Unii oameni reactioneaza la 1 – 2 alimente.
Insa, ce trebuie sa stie este ca, spre deosebire de alergia tipica la polen, care se acutizeaza in anumite perioade (cu preponderenta primavara pana la inceputul verii si de la sfarsitul verii pana la primul ger), reactiile incrucisate cu alimente pot surveni oricand pe parcursul anului.
In functie de tipul polenului care provoaca reactia alergica, alimentele susceptibile de a crea reactii incrucisate sunt:
1. Polen de graminee: banane, seminte de floarea soarelui, castraveti, pepene galben.
2. Polen de ierburi: piersici, telina, pepene verde, rosii si portocale.
3. Polen de arbori: foarte multe legume, fructe, nuci, cartofi, telina, alune, mere, pere, piersici, cirese.
Atentie! Persoanele foarte sensibile pot sa aiba simptome distincte. De exemplu, este posibil sa li se umfle degetele atunci cand curata cartofi, prin urmare trebuie sa fie foarte atente.
Nu confunda alergiile orale cu alergiile alimentare
Reactiile incrucisate cu anumite alimente nu sunt acelasi lucru cu alergiile alimentare. Ele sunt cauzate de sensibilitatea la polen, iar alimentele vatamatoare actioneaza prin intermediul unor substante chimice similare cu cele continute de polen. Pentru organismul tau este ca si cand ai fi ingerat o anumita cantitate de polen.
Intre cele doua tipuri de alergie exista diferente si in ceea ce priveste severitatea raspunsului sistemului imunitar. Persoanele cu alergie orala prezinta reactii in general la nivelul buzelor si cavitatii bucale, rar extinzandu-se catre esofag si stomac. In cazul unei alergii alimentare insa, intreg corpul este afectat.
Urticaria, mancarimea pielii, mancarimile in interiorul gurii, pot evolua rapid catre inflamarea cailor respiratorii, spasmul cailor respiratorii, lesin. Cele mai comune boli asociate cu alergiile alimentare sunt astmul si eczemele.
Alergici la polen au interzis la fructe si legume?
In nici un caz! Medicul alergolog este cel care stabileste cu exactitate, in urma unui test, care sunt alimentele de care ar trebui sa te feresti. Daca nu vrei sa renunti totusi la fructele si legumele tale preferate, fierbe-le sau coace-le. In acest fel structura proteica se schimba, alimentele periculoase pierzandu-si potentialul nociv.
Citeste si Alergiile ne protejeaza de anumite tipuri de cancer