Tehnologia, utila sau periculoasa?

Tehnologiile pot cauza sau accentua diverse tipuri de probleme de sanatate.
  • Publicat:
Tehnologia, utila sau periculoasa?
Tehnologia, utila sau periculoasa?

Tehnologiile pe care le utilizam atat de des ne economisesc timp, ne usureaza munca si ne relaxeaza. Dar cati dintre noi s-au gandit la faptul ca devenim din ce in ce mai dependenti, mai inactivi si ne supunem riscului aparitiei unor probleme de sanatate?

Tehnologiile pot cauza sau accentua diverse tipuri de probleme de sanatate, inclusiv psihice. Pana la urma, orice lucru util este inofensiv doar atat timp cat nu il folosim excesiv.

Calculatorul, bata-l vina
Daca stai toata ziua la calculator, ti se poate deteriora acuitatea vizuala si poti dezvolta dureri de spate. De asemenea, poti lua in greutate daca nu iti programezi si activitati in aer liber. Timpul indelungat petrecut la calculator poate avea efecte negative si asupra relatiilor cu familia si cei apropiati.

Deci, este foarte important sa pastrezi un echilibru sanatos si sa nu faci abuzuri. Calculatoarele ar trebui folosite pentru numai cateva ore pe zi, in asa fel incat sa ai timp suficient timp si pentru socializare sau dezvoltare personala.

Daca petreci mai mult de patru ore pe zi in fata unui monitor VDT (tip televizor) poti suferi de: stres, dureri de cap, iritabilitate, insomnie, surmenajul ochilor, slabirea vederii, oboseala generala, scaderea productivitatii, slabirea sistemului imunitar, scaderea libidoului, tulburari ale ciclului menstrual, tulburari hormonale.

Abilitatile mentale se duc pe apa sambetei
Cand ne bazam pe tehnologie si ne bucuram ca face anumite lucruri in locul nostru, ne pierdem, de fapt, abilitatile cu care suntem inzestrati.

Astfel:
– calculatoarele duc la pierderea cunostintelor de matematica si a conexiunilor logice;
internetul – pierderea abilitatilor sociale;
– google-ul – o pierdere si mai accentuata a aptitudinilor sociale. Ne pierdem capacitatea de a cauta informatii fizic, de a intra in contact cu alte persoane, abilitatile de relationare cu acestia.
– telefoanele mobile, ATM-urile, cartile de credit, creditele – duc la aparitia nerabdarii, la sentimentul “vreau acum!” si la piederea capacitatii dezvoltarii retelelor sociale.

In plus, apare impulsul cumparaturilor, lipsa planificarii acestora si pierderea capacitatii de intelegere a castigului in raport cu sacrificiul.

Bineinteles, exista tone de exemple, dar acestea sunt cateva dintre cele mai importante. Tehnologia ne ajuta, intr-adevar, sa rezolvam unele lucruri. Dar daca intr-o zi am fi nevoiti sa ne descurcam singuri? Am mai fi in stare?

Somnul se tulbura
Traim intr-o societate tot mai obosita. Pentru ca tehnologia nu are nevoie de odihna, putem munci cu ajutorul ei si de acasa, si de la serviciu. Iar prelungirea activitatilor de peste zi pana noaptea tarziu este unul dintre motivele pentru care orele de somn sunt din ce in ce mai putine.

Lipsa somnului scade imunitatea, puterea de concentrare si ne afecteaza comportamentul. Pe termen lung, un somn prost este asociat cu numeroase afectiuni precum boli de inima, depresie sau diabet.

Un somn prost poate cauza o sensibilitate sporita la bolile infectioase. Sistemul imunitar nu se mai poate dezvolta cum trebuie si nu mai are o reactie adecvata. Hiperactivitatea necontrolata te face sa mananci multe dulciuri, din cauza carora se perturba metabolismul.

Rolul creierului este sa proceseze informatia. Daca nu dormim suficient, apar tulburari de memorie. In momentul in care nu te mai poti adapta la realitate pentru ca nu poti procesa informatiile, pot sa apara frustrarile care, la randul lor, pot cauza modificari hormonale si neurologice si, mai apoi, depresie.

Somnul este necesar organismului uman in aceeasi masura ca o dieta sanatoasa si exercititiu fizic, fiind esential pentru sanatatea psihica si emotionala. In plus, un somn odihnitor va ajuta sa va mentineti greutatea si pofta de mancare la un nivel echilibrat.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
CSID: Condimentele ajuta la slabit?
CSID: Condimentele ajuta la slabit?