Mama la serviciu egal copil obez

Cu cat proaspata mamica participa mai mult la venitul familiei, cu atat micutii prezinta un risc crescut sa manance nechibzuit si sa atinga o greutate mult peste medie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mama la serviciu egal copil obez
Mama la serviciu egal copil obez

Mamele care lucreaza mult in timpul zilei, inainte ca micutul sa implineasca 3 anisori, risca sa aiba un copil supraponderal sau chiar obez. Studiul sustine faptul ca riscul de obezitate la copii este in stransa legatura cu venitul familial.

Cu cat proaspata mamica participa mai mult la venitul familiei, cu atat micutii prezinta un risc crescut sa manance nechibzuit si sa atinga o greutate mult peste medie, fata de copii care sunt crescuti in familii mai sarace.

Dar de fapt nu veniturile mamei afecteaza greutatea copilului. In realitate, timpul mult mai scurt pe care il petrec impreuna poate avea drept consecinta lipsa accesului copiilor la mancare sanatoasa si la activitati fizice.

De altfel, si dupa ce copilul implineste 3 anisori si intra la gradinita tot timpul scurt pe care il petrece impreuna cu parintii pare ca duce la consumul exagerat de chipsuri sau de mancare fast-food.

Mai mult, studiile arata ca tocmai copiii ai caror parinti nu stau deloc ziua acasa petrec de 5 ori mai mult timp in fata televizorului mancand, spre deosebire de micutii care se bucura pana la varsta scolara de prezenta mamei sau a tatalui suficiente ore in timpul zilei.

Insa cei mai importanti din punctul de vedere al stabilirii obiceiurilor alimentare sunt primii 3 ani din viata. In aceasta perioada, prezenta parintilor si in special a mamei este vitala pentru dezvoltarea inclusiv a unui regim alimentar sanatos.

Gena care vrea 100 de calorii in plus la o masa

Se pare ca tot genele sunt vinovate pentru faptul ca atat adultii, cat si copii se indreapta spre produse inalt calorice. In special copii care vor doar mancare gustoasa, dar foarte grasa, consuma la orice masa cu peste 100 de calorii mai mult decat le-ar fi necesar, ceea ce se traduce prin obezitate de la varste fragede, spun cercetatorii scotieni.

Gena care duce la obezitate, numita la FTO, a fost descoperita anul trecut. Expertii cred insa ca aceasta nu produce automat obezitate, ci influenteaza gusturile copiilor in privinta alimentelor, facandu-i sa le aleaga pe cele mai calorice.

Din pacate, insa, fast-food exista in toata lumea, iar costurile sunt accesibile marii majoritati. Specilistii cred ca obezitatea apare daca micutii se lasa in voia poftelor. Insa printr-un regim alimentar strict ar reusi sa invinga mostenirea genetica.

Aceasta influenteaza si modalitatea prin care corpul micutilor arde caloriile. Studiul a fost facut pe 2.700 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani.

Citeste si Alimentatie echilibrata pentru un copil in forma
                  Suplimentele nutritive la copii

Foto: SHUTTERSTOCK

 

Urmărește CSID.ro pe Google News