Angioamele sunt tumori benigne constituite din vase sangvine sau limfatice. Acestea devin vizibile de obicei la nivelul pielii sau aproape de suprafata pielii. Ele pot aparea oriunde pe corp si nu sunt considerate periculoase.
Cu toate acestea, ele pot reprezenta simptome ele unei tulburari mai grave, cum este ciroza.
Unele dintre tipurile de angioame sunt:
– amgioamele-paianjen;
– angioamenle-cireasa;
– angioamele mature.
Angioamele-paianjen se gasesc sub primul strat de piele si contin de multe ori un punct central de culoare rosie si extensii spre exterior, ca o panza de paianjen.
Angioamele-paianjen se gasesc frecvent pe fata, gat, partea superioara a trunchiului si a bratelor. Ele pot fi, de asemenea, prezente si pe dosul mainilor si pe degete la copiii mici. Multe femei insarcinate sau care iau contraceptive orale au angioame-paianjen.
Persoanele cu boli hepatice au multe angioame-paianjen pentru ca organismul lor nu produce suficienti factori coagulanti. Angioamele-paianjen se gasesc la 90% dintre femei, dintre care, 80% sunt afectate pana la varsta de 20 de ani.
Desi nedureroase si inofensive, angioamele pot sangera abundent daca sunt ranite. Ele pot fi ereditare, si au un aspect diferit de la persoana la persoana.
Cauze
Cauza exacta a aparitiei angioamelor nu este cunoscuta inca. Angioamele-paianjen sunt foarte frecvente cu preponderenta in timpul sarcinii. Unele dintre posibilele cauze ale angioamelor includ boli ale ficatului determinate de alcool.
Simptome
Angioamele nu creeaza, in general, disconfort. Insa, in functie de locatia angiomului si de rezistenta peretilor acestuia, ar putea sa apara unele senzatii de jena. Multe dintre semnele de nastere sunt, de fapt, angioame.
Tratament
Angioamele nu trebuie tratate. O simpla supraveghere dermatologica regulata este suficienta, in afara cazului in care angiomul este localizat intr-o zona importanta din punct de vedere functional (pleoape pentru vedere, laringe pentru respiratie, buze pentru dentitie) sau sangereaza.
Ele pot fi indepartate prin electrocoagulare – se foloseste un ac electric pentru a atinge pielea si a distruge vasele de sange care alcatuiesc tumora.
Angioamele pot fi tratate si prin terapie cu nitrogen lichid, un gaz rece, lichefiat cu care este stropita pielea. Acesta congeleaza si distruge tumorile vaselor de sange.
O alta optiune este utilizarea radioterapiei stereotactica. Aceasta metoda este definita ca o modalitate precisa de a radia leziunile, fara a afecta alte zone. Aceasta tehnica este folosita cu succes pentru tratarea angioamelor, dar este important ca doctorii sa gaseasca exact locatia corecta a leziunii.
Citeste si Doua terapii corporale in voga
Nu mai vreau!