Ti s-a intamplat sa lesini? De ce? Cat de des este normal? Cand trebuie sa te ingrijorezi? Ai investigat ce anume poate anunta lesinul? Stii care sunt cauzele? Cum trebuie sa acorzi primul ajutor cuiva aflat in aceasta situatie? Poate fi evitat lesinul?
Lesinul este provocat de o slaba oxigenare a creierului si este caracterizat prin pierderea cunostintei pentru cateva momente/minute.
Canicula, deshidratarea, emotiile puternice, recoltarea analizelor de sange, durerile persistente de cap, oboseala, hipoglicemia, stationarea intr-un mediu neaerisit – sunt cauze frecvente ale starii de lesin.
Uneori, insa pierderea cunostiintei poate semnala afectiuni cardiovasculare. In situatii grave, pot aparea dureri in piept, puls neregulat, stare de confuzie, vedere slaba. Este cazul sa te prezinti la Spitalul de Urgenta. Devine alarmant daca lesini mai des de o data pe luna.
Putem invinge lesinul!
S-a demonstrat ca se poate opri declansarea lesinului daca atunci cand apar primele simptome se efectueaza cateva exercitii fizice menite sa creasca tensiunea sanguina.
Acestea sunt: incrucisarea picioarelor la nivelul gleznelor strangand, totodata, coapsele cu contractarea muschilor abdominali; efectuarea unor extensii ale bratelor, cu mainile impreunate si degetele incrucisate; intinderea bratelor strangand in mod repetat o minge moale, simultan cu contractarea coapselor si a muschilor abdominali.
Acordarea primului ajutor
Daca te afli in preajma cuiva care are simptomele unui lesin, ajuta persoana sa se intinda sau se aplece inainte in timp ce sta asezata si sa-si puna capul intre genunchi. Astfel se va ameliora oxigenarea creierului.
Daca persoana lesina si in aceasta pozitie, culc-o repede la orizontala, asigurandu-te ca poate respira corect.
Citeste si Rau de masina? Incearca ghimbirul!
Nu mai vreau!
Foto: PHOTOLAND