Cand vine vorba despre clasamente privind prevalenta si mortalitatea anumitor afectiuni si maladii grave Romania ocupa regretatele locuri de pe podium. Din fericire, insa, in cazul consumurilor de droguri ne aflam la coada clasamentelor. Cu toate acestea doar in 2006 au murit 16 romani din cauza consumului de droguri.
Iata si alte date puse la dispozitie de Agentia Nationala Anti-drog (ANA). Prevalenta consumului de diferite droguri ilegale in randul populatiei romane cu varste intre 15-64 ani de-a lungul vietii este de cca. 1,7%, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale: marijuana, ecstasy, inhalante, cocaina, crack, amfetamine, halucinogene, heroina sau opiacee.
Prin extrapolare, acest procent ne spune ca din populatia Romaniei cu varste intre 15-64 ani, aproximativ 300.000 de persoane au consumat cel putin o data unul din aceste droguri, de-a lungul vieţii. Daca se iau in considerare si medicamentele (tranchilizante, sedative, antidepresive) acest procent ajunge la 8,6% (prin extrapolare rezulta aproximativ 1.300.000 de persoane).
Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este cannabisul, intr-un procent de 1,5%, urmat de ecstasy – 0,4%, heroina – 0,1%, halucinogene – 0,1%, cocaina (in ambele forme – baza sau crack) – 0,1%. Acest fenomen trebuie stopat.
Pe langa campaniile de informare, educatie in scoli, tratamente menite sa trateze dependenta, pedepse aspre pentru traficanti, controale vamale stricte un ajutor real in combaterea acestor vicii il constitue testul de depistare a consumului de droguri Screen, disponibile de la 1 iulie in farmaciile Sensiblu.
Testul se face acasa, in 3 minute, prin introducere in gura a unui dispozitiv. Prin saliva se determina tipul de drog consumat (6 categorii de droguri pot fi identificate: cocaina, amfetamine, metamfetaminele, opiacee, fenicilidine, marijuana). Pachetul informatii care ajuta la interpretarea rezultatului. Testul Screen 6 costa 112,3 lei.
Citeste si 10 lucruri de stiut despre hepatita