Lucita estivala: alergia care pune punct vacantei

Declansata de fotosensibilitate, lucita atinge aproape 10% dintre femei, majoritatea dintre acestea avand varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani.
  • Publicat:
Lucita estivala: alergia care pune punct vacantei
Lucita estivala: alergia care pune punct vacantei

Daca esti o adepta a mersului la plaja ai mare grija la alergia solara. Aceasta atinge din ce in ce mai multe femei si este cat se poate de inestetica. Din aceste motive, trebuie neaparat sa iti iei niste masuri de precautie pentru intalnirea cu soarele.

Declansata de fotosensibilitate, lucita atinge aproape 10% dintre femei, majoritatea dintre acestea avand varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani.

Traseul ei este sigur: ocolind de cele mai multe ori fata, ea se localizeaza direct pe piept, dupa care se extinde pe spate si pe antebrate, in mai putin de 12 ore de la prima expunere. Cat persista? Cat continui sa te expui la soare sau la caldura. Uneori, poate rezista si pe durata intregului an.

Extrem de inconfortabila si inestetica, alergia la soare apare sub forma unor pete mici rosii, avand aspectul unei urticarii sau in unele cazuri avand unor mici "basicute", ce cauzeaza mancarimi.

Vinovatul este soarele,- razele UVA mai exact. Asa ca poti sa reactionezi alergic chiar si la solar. Ce este mai ingrijorator este ca va recidiva cu siguranta si in anii viitori, posibil si intr-o forma mai severa. O poti redobandi chiar si in timpul iernii, printr-o expunere moderata la soare.

Singura solutie: prevenirea

Deocamdata, specialistii nu au reusit sa identifice agentul de fotosensibilitate care provoaca aceste eruptii (un medicament anume sau un ingredient din cremele de protectie). Asa ca singura modalitate de a o evita este prevenirea. Cum sa faci acest lucru?

Prin medicamente: un tratament preventiv pe baza de beta-caroten si seleniu, administrat cu 15 zile inainte de expunere, tratament pe baza de antimalarice de sinteza sau PUVA terapie, efectuata de catre dermatolog.

Mai exista preventia prin expunere progresiva: pentru inceput, este recomandat sa nu stai mai mult de 30 minute la soare si sa eviti orele 12-16 in care razele soarelui sunt foarte puternice. Nu uita in tot acest timp sa iti aplici cremele solare din doua in doua ore.

In cazul in care eruptia s-a manifestat deja, este de preferat sa intrerupi imediat contactul cu soarele si sa te muti la umbra, sa porti palarie si haine ce iti acopera zona afectata.
 
Un rol deosebit de important il joaca si cremele de protectie solara: acestea trebuie aplicate zilnic, pe intregul corp, chiar daca nu esti la plaja. Cele mai recomandate sunt bineinteles, cele cu un factor de protectie ridicat.

Pentru persoanele norocoase exista o alta solutie, contrara celor de mai sus: expunerea in continuare la soare si bronzarea zonelor sensibile. Pigmentul mai inchis al pielii joaca, se pare, un rol protector si in loc sa se agraveze, s-ar putea ca eruptiile sa se retraga.
 

Citeste si Protectia solara, cheia pentru o piele tanara si sanatoasa

 

Urmărește CSID.ro pe Google News