Pielea bebelusilor este sensibila, astfel incat ei au nevoie de hainute confectionate din materiale delicate. Iar cea mai buna alegere pentru ei este, probabil, bumbacul organic, crescut fara pesticide si fara substante chimice.
Bumbacul organic este crescut fara substante toxice deci, nu contine otravurile sintetice care ar fi putut fi absorbite in fluxul sanguin prin contact cu pielea. Factorii care ar fi putut avea un efect negativ asupra bumbacului sunt inlaturati din culturile organice.
Astfel, pesticidele utilizate sunt naturale, acestea contin de obicei un amestec de chili, usturoi si sapun, ce tine daunatorii departe de culturi, dar nu distruge pradatorii naturali.
Culturile organice de bumbac sunt „hranite” mai ales de ploaie, iar solurile sunt fertilizate cu materiale naturale ecologice care ajuta solul dandu-i un continut ridicat de humus si facandu-l astfel sa mentina mai bine umiditatea si fertilitatea.
Bumbacul certificat organic inseamna ca bumbacul a fost crescut in conformitate cu standarde stricte care sunt verificate de state independente sau de organizatii private.
Certificarea include inspectii pe domeniile fermei si facilitatile de procesare, precum si testarea periodica a solului pentru a se asigura ca standardele stabilite au fost indeplinite.
Certificarea productiei de bumbac organic este o asigurare pentru cumparator si incurajeaza plata preturilor premium pentru agricultorii care se angajeaza in practice ecologice.
Inainte de 2006, programele de certificare si standardele variau, in special ca raspuns la diferentele regionale, desi existau concepte fundamentale generale. Recent, Global Organic Textile Standards (GOTS) au fost stabilite de International Working Grup pentru GOTS astfel ca fiecare organizatie certificata foloseste aceleasi standarde pentru controlul si inspectia productiei de textile organice.