Cei mai multi dintre noi devenim tot mai fericiti pe masura ce inaintam in varsta, potrivit cercetatorilor britanici, care au studiat nivelul de satisfactie personala al unui grup de persoane cu varstele cuprinse intre 18 si 90 de ani.
In mod absolut surprinzator, rezultatele i-au lasat cu gura cascata pe cercetatori. Desi aveau avantajul varstei de partea lor, tinerii de 18 ani s-au dovedit a fi mai tristi si mai predispusi depresiilor, comparativ cu batranii ajunsi la venerabila varsta de 90 de ani.
In ciuda iminentei bolilor, a veniturilor scazute, a schimbarilor survenite in statutul social si a evenimentelor triste (pierderilor) de care au parte, acestia din urma se pare ca traiesc, cu adevarat, o varsta de aur. Ei stiu mai bine decat tinerii cum sa-si foloseasca timpul ramas pentru a se bucura de viata.
Studiul britanicilor a scos la iveala faptul ca persoanele in varsta sunt mai putin predispuse la stari sufletesti negative pentru perioade lungi de timp si primesc criticile cu mai multa seninatate fata de adultii tineri. De asemenea, batranii s-au dovedit a fi mai diplomati, mai putin impulsivi, mai cumpatati cand vine vorba de exteriorizarea emotiilor.
Cercetatorii explica aceasta dezvoltare personala prin faptul ca persoanele in varsta sunt constiente ca timpul lor este tot mai scurt, astfel incat incearca pe cat posibil sa-l faca mai placut.
In plus, prin comparatie cu tinerii, ei au avut la dispozitie mai mult timp pentru a invata si a intelege mai bine ceea ce se intampla in jurul lor si pentru a reusi sa evite stresul si situatiile neplacute.