Da, in masura in care sunt luate toate precautiile pentru sanatatea copilului si a mamei. Asta pentru ca pentru viitoarele mamici care sufera de obezitate, sarcina aduce cu ea alte kilograme, ce pot provoca complicatii si le pot da adevarate batai de cap!
Acumularea kilogramelor in timpul sarcinii este un subiect foarte delicat chiar si pentru femeile cu o greutate normala, sa nu mai spunem de cele care au deja probleme de acest gen. Cat trebuie sa se ingrase? Cum trebuie sa procedeze?
Daca o femeie normoponderala ar trebui sa se ingrase intre 10 si 16 kilograme, femeile obeze trebuie sa faca tot posibilul sa nu isi mareasca greutatea cu mai mult de 10 kilograme!
Daca obezitatea afecteaza fertilitatea femeilor si le ingreuneaza tentativele de a ramane insarcinate, de-a lungul celor 9 luni, toate riscurile la care se supun ele in mod normal devin de doua ori mai periculoase.
Riscurile din timpul sarcinii pentru mame
– diabet gestational: riscul aparitiei acestuia este de 20 de ori mai mare si este cauzat in principal de glicemia prea ridicata.
– hipertensiune arteriala: in caz de obezitate, riscul este de 5-7 ori mai mare, putand cauza nastere prematura.
– probleme respiratorii: sforait, apnee de somn, hipoventilatie (micsorarea cantitatii de aer care ventileaza plamanii).
– probleme de circulatie si renale
Riscurile pentru bebelus
– malformatii neuronale: in principal, poate aparea spina bifida (dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera, care se manifesta prin absenta unirii celor doua parti ale coloanei vertebrale) Aceasta poate avea mai multe complicatii: paralizie, paraplegie, probleme urinare si ortopedice, hidrocefalie.
– leziuni cardiace: riscul aparitiei acestora este cu 40-70% mai mare.
– macrosomie: copilul se naste cu o greutate mai mare decat cea normala, fapt ce poate ingreuna blocarea lui la nivelul pelvisului. Ulterior, bebelusul poate suferi de dereglari metabolice, obezitate infantila si diabet.
Riscurile pentru nastere
In randul femeilor obeze, rata nasterilor prin cezariana este mult mai mare: cu 40% in mod normal, cu 44% in cazul femeilor obeze ce prezinta hipertensiune, cu 50% daca apare un diabet gestational si cu 60% daca viitoarea mamica sufera de amandoua problemele de mai sus.
De asemenea, interventia este mai lunga, cicatricea se infecteaza mai des, iar recuperarea se face mai greu.
Care ar fi solutiile?
Dieta, inainte de a ramane insarcinata. Pe timpul sarcinii, o eventuala cura de slabire s-ar putea sa puna in pericol sanatatea bebelusului. Alimentatia sanatoasa. Viitoarea mamica va trebui sa aiba mai multa grija la ce consuma, sa evite excesele si de asemenea, sa fie foarte atenta la carentele de vitamine.
Miscarea
O activitate fizica este cat se poate de benefica – ea reduce riscul diabetului gestational, regleaza glicemia si tensiunea arteriala. De preferat sunt inotul, gimnastica in apa, aerobicul, plimbarile in aer liber.