Fortifierea alimentelor cu acid folic, inutila

Fortifierea alimentelor cu acid folic inseamna obligativitatea prin lege a producatorilor de produse de panificatie de a adauga fier si acid folic in produsele lor.
  • Publicat:
Fortifierea alimentelor cu acid folic, inutila
Fortifierea alimentelor cu acid folic, inutila

In timpul sarcinii, doctorii recomanda administrarea de acid folic, pentru a reduce sansele de a da nastere unui copil cu defecte ale tubului neural, cum sunt Spina Bifida si hidrocefalia. De ceva timp, in Europa, inclusiv in Romania, se dezbate necesitatea fortifierii obligatorii a painii cu acid folic.

Ce inseamna aceasta?

Practic, fortifierea alimentelor cu acid folic inseamna obligarea prin lege a producatorilor de produse de panificatie sa adauge fier si acid folic in produsele lor.

Prin acest fapt se urmareste scaderea incidentei cazurilor de anemie prin deficit de fier, din cauza careia scade imunitatea, oamenii – in special gravidele si copii se imbolnavesc mai des, creste numarul de avorturi si de probleme prenatale, precum si malformatii congenitale, scad capacitatea de concentrare si randamentul scolar si profesional.

Femeile insarcinate au parte de suficient acid folic

Specialistii irlandezi considera ca viitoarele mamici si bebelusii lor au indeajuns de mult acid folic in organism, asta mai ales datorita faptului ca medicii le prescriu in primele luni de sarcina o cura cu acid folic.

Pericolele consumului excesiv de acid folic

Avand in vedere ca nu toti oamenii au aceleasi carente si aceeasi alimentatie, o uniformizare a consumului de acid folic le-ar putea cauza numeroase probleme celor care deja stau bine la acest capitol.

Barbatii prezinta un risc crescut de cancer la prostata sau anal in cazul unui consum in exces de acid folic, iar restul populatiei ar putea sa isi mareasca cu 12% riscul de cancer.

Nutritionistii romani atrag si ei atentia asupra faptului ca fortifierea produselor de panificatie poate avea beneficii pentru doar 25% din populatie, in timp ce restul oamenilor ar putea sa aiba de suferit.

In pericol ar fi in special persoanele obeze, bolnavii de hepatita C si cei care sufera de boli-cardiovasculare. In schimb, specialistii sustin administrarea de acid folic doar in cazul femeilor insarcinate si a persoanelor care au cu adevarat nevoie.

Citeste si Alimente cu care tratezi anemia

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Solarul si tutunul, la fel de periculoase
Solarul si tutunul, la fel de periculoase