Daca ai probleme cu hipertensiunea, limitarea consumului de sare te poate ajuta foarte mult: reduce volumul de apa care circula in sange si elibereaza astfel vasele de sange de o presiune inutila.
Ca sa te feresti eficient de un consum excesiv de sare, iata ce alimente trebuie sa eviti sau sa le consumi cu moderatie:
Alimentele junk-food: Pizza, sosuri, chipsuri, sandvish-uri, produsele semi-preparate sau gata preparate. Chiar si dulciurile.
Branzeturile: branza este in mod normal foarte sarata, mai ales cea conservata in saramura, cum este telemeaua. Nu fac exceptie nici branza topita, cascavalul sau smantana. Singurele branzeturi care nu sunt periculoase pentru persoanele hipertensive sunt cea de vaca si casul (fara sare).
Conservele: atat cele in borcane cat si cele ambalate in cutii de metal, muraturile, intrucat pentru conservare se foloseste multa sare.
Condimentele: otet, ketchup, mustar, vegeta, sa nu mai spunem de sare (fie ea de masa, iodata sau marina).
Mancarurile instant: supe si piureuri, fasole batuta.
Bauturile carbogazoase: sucurile, chiar si apa minerala sunt de evitat. Opteaza pentru apa plata.
Produsele de patiserie: painea sau produsele sarate, mai ales cele aflate in combinatie cu branza sarata.
Carnea: cea sarata si afumata, cum ar fi pestele marinat sau cel afumat.
Maslinele: din cauza apei foarte sarate in care sunt tinute maslinele pentru a le mentine proaspete.
Toate produsele ce contin bicarbonat de sodiu: aici intra chiar si dulciurile, placintele, aluaturile, intrucat au praf de copt in compozitie.
Mezelurile: salamurile, pastramele, sunca, micii, carnatii, toate produsele din carne semipreparate contin sare, atat pentru a fi mai gustoase, cat si pentru a se conserva mai bine.
Citeste si Aritmii cardiace – cauze, simptome, tratament