Ciupercile se numara printre alimentele care tin departe cancerul si bolile de inima, astfel ca ele nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, arata ultimele studii intreprinse in domeniu. In plus, ele ajuta la intarirea sistemului imunitar.
„Ciupercile inhiba si chiar distrug o serie de bacterii prin substantele antibiotice pe care le secreta, intaresc sistemul imunitar stimuland activitatea leucocitelor (globulele albe din sange – n.r.) si cresc rezistenta organismului la actiunea bacteriilor si virusilor”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist.
De asemenea, completează specialistul, ciupercile sunt sărace în calorii, dar abundă în proteine, fapt care le recomandă în curele de slăbire.
Specialiştii apreciază că, datorită conţinutului, banalele ciuperci pot deveni nişte superalimente. Asta pentru că ele nu au niciun fel de grăsime, zahăr ori sare şi, în plus, constituie o sursă valoroasă de fibre şi vitamine din grupul B – vitamina B1, riboflavina (B2), niacina (B3), piridoxina (B6) şi acid folic (B9).
Ciupercile conţin şi minerale esenţiale, printre care potasiu, cupru, fier şi fosfor. Cel mai semnificativ însă este seleniul, care nu se găseşte în foarte multe fructe sau legume.
Cu un conţinut de apă de peste 90 la sută, adăugarea ciupercilor la mesele zilnice vă poate face să vă simţiţi sătui, fără să creşteţi conţinutul caloric.
De asemenea, datorită substanţelor conţinute, ciupercile ajută la absorbţia rapidă a fierului în organism.