Un mar contine 5 grame de fibre, mai multe decat cerealele, spun medicii nutritionisti. In plus, specialistii completeaza ca substantele nutritive din acest fruct ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace.
„Marul este un adevarat izvor de fitonutrienti, care, pe langa faptul ca protejeaza inima, ajuta la combaterea aterosclerozei. Tot aceasta substanta este benefica pentru fumatori, deoarece ii protejeaza de efectele nocive ale nicotinei”, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic, autoarea cartii „Traiesc, deci ma abtin”.
În plus, specialistul completează că fibrele solubile din măr, care se numesc pectine, reduc nivelul colesterolului din sânge. Merele roşii şi soiul Fuji au cel mai bun efect asupra colesterolului. „Pectinele au consistenţă de gel şi determină absorbţia lentă a zahărului din măr, indicele glicemic este scăzut, iar glicemia nu creşte brusc, fapt ce le este recomandat în alimentaţie persoanelor bolnave de diabet”, explică dr. Bilic.
În acelaşi timp, compuşii antioxidanţi din coaja mărului, denumiţi fenoli, furnizează protecţie UV, oferind pielii mai multă rezistenţă la acţiunea dăunătoare a soarelui. În plus, merele roşii fortifică colagenul şi elastina, oferind pielii un aspect tânăr.
Medicii nutriţionişti spun că merele ionatane şi soiul Golden au cel mai ridicat conţinut de quercitină, astfel că acestea sunt considerate un bun stimulator pentru memorie.
De asemenea, datorită conţinutului ridicat de apă şi sidiu, merele ajută la accelerarea tranzitului intestinal lent, iar studii au demonstrat că persoanele care mănâncă cel puţin un măr pe zi au un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer la colon. În plus, specialiştii spun că un măr mâncat după masă ajută la digestie.
Medicii spun că persoanele care vor să slăbească pot înlocui chipsurile sau covrigeii cu un măr, deoarece fibrele insolubile din acest fruct, odată ajunse în stomac, cresc în volum şi vor da senzaţia de saţietate. În plus, mărul are capacitatea de a elimina toxinele din organism.
Afla mai multe pe www.gandul.info