Beneficiati de aceste
ultime luni ale toamnei in care inca se gasesc fructe si legume din
belsug pe tarabele din piata pentru a aproviziona corpul cu
vitaminele si mineralele de care o sa duceti lipsa multe luni de
acum incolo!
Pentru a putea achizitiona produse din piete trebuie sa
cunoasteti o serie de aspecte importante legate de comercializarea
si igiena produselor alimentare.
Conform informatiilor furnizate de catre Oficiul Judetean de
Consultanta Agricola si a prevederilor europene din cadrul
regulamentelor pentru igiena
produselor alimentare, Asociatia pentru
Protectia Consumatorilor din Romania mentioneaza
urmatoarele:
Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine
animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie trebuie
sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care
se valorifica produsele (conform unui model), eliberata de medicul
veterinar oficial din cadrul circumscriptiei sanitare veterinare
pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre
medicul veterinar, in raza caruia isi are domiciliul micul
producator si sunt crescute animalele.
Vanzarea produselor primare de origine animala obtinute de micii
producatori este permisa in piete, targuri, expozitii, cu ocazia
manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase sau
alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de catre
autoritatile locale/judetene pe intreg teritoriul national.
Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile necesare pentru
evitarea oricarui risc de
contaminare a produselor primare de origine animala in
timpul obtinerii si expunerii la vanzare si trebuie sa informeze
directia veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana,
respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand constata ca
produsele obtinute si destinate vanzarii constituie un risc pentru
sanatatea publica.
Produsele primare de origine animala obtinute si expuse
la vanzare de catre micii producatori trebuie sa indeplineasca
urmatoarele cerinte:
Sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si
sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase;
Sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale
aspectului/culorii, mirosului, gustului sau consistentei;
Sa nu fie contaminate cu diferite impuritati, sa nu fie
transportate sau prezentate in ambalaje murdare, ruginite sau
improprii pentru produsele respective;
Sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni
referitoare la producator, denumirea produsului, originea
acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice
alte date necesare informarii consumatorului;
Laptele crud trebuie sa respecte cerintele de sanatate animala si
igiena, sa provina de la animale fara boli transmisibile la om
prin lapte, din exploatatii care respecta conditiile de igiena a
mulsului, a spatiilor de depozitare a laptelui.
Citeste si Totul
pentru sanatate
Foto: SHUTTERSTOCK