Ce spun unghiile despre sănătate

Sanatatea unghiilor tradeaza starea in care se afla intregul tau corp. Cea mai buna dovada este reactia rapida cu care raspund atunci cand organismul sufera de lipsa de vitamine sau de boli infectioase, cardiace, pulmonare sau hormonale.
  • Publicat:
Ce spun unghiile despre sănătate

Sanatatea unghiilor tradeaza starea in care se afla intregul tau corp.

Cea mai buna dovada este reactia rapida cu care raspund atunci cand organismul sufera de lipsa de vitamine sau de boli infectioase, cardiace, pulmonare sau hormonale.

Iata cateva semnale de alarma pe care unghiile ti le pot da in privinta starii de sanatate:
 

 

Unghiile striate: hipotiroidie, anemie sau menopauza

Chiar daca este o anomalie frecventa, nu o subestima. Ea poate ascunde o hipotiroidie, dereglare a tiroidei caracterizata printr-o productie insuficienta de hormoni. De asemenea, aceste denivelari pot sa anunte instalarea menopauzei, in special atunci cand sunt insotite de o deshidratare a unghiei. Analizeaza-le si nu te panica, pentru ca in cele mai multe cazuri unghiile striate sunt doar semnele imbatranirii.

Culorile neobisnuite: probleme circulatorii, hormonale, pulmonare sau cardiace

Culoarea unghiilor ascunde si ea ceva. Paloarea nu este un semn tocmai bun, intrucat tradeaza prezenta anemiei sau a unor afectiuni circulatorii (circulatie proasta, oxigenare slaba a sangelui). Petele albe, micute, cunoscute ca fiind cauzate de lipsa de calciu, sunt de fapt un deficit de keratina.

Prezenta striatiilor verticale negre (precum un cod de bare) atrage serios atentia asupra unei posibile maladii grave. Unghiile negre pot trada unele probleme hormonale, dar coloratia apare si din cauza administrarii unor medicamente.

Unghiile galbene, specifice fumatorilor, marcheaza impregnarea cu nicotina sau, pe de alta parte, pot trada diabet, boli pulmonare sau ale sistemului limfatic. Nu in cele din urma, unghiile vinetii semnaleaza o boala de inima.

Unghiile casante, semnul carentelor

Fragilitatea unghiilor tradeaza intotdeauna deficientele de care sufera organismul, asa ca mizeaza pe o cura de vitamine si nu pe o oja cu efect de intarire. Dermatologii recomanda in acest caz fierul, zincul si vitamina B. Ai mare grija si la ce alimente consumi, intrucat fibrele (fructele uscate, cerealele, painea) consumate in cantitati mari perturba fixarea fierului in organism.

Exfolierea unghiilor, lipsa de fier, zinc, vitamina B sau siliciu

Ca si in cazul fragilitatii, aceleasi carente de vitamine se fac vinovate si de dezlipirea stratului extern de cel intern al unghiei. Aceasta problema apare mai ales dupa varsta de 50 de ani, cand productia de hormoni se diminueaza si unghiile sunt mai putin hidratate, deci mai fragile.

Unghii moi, deficit de sulf

In mod normal, sulful este prezent in unghie, fiind responsabil de duritatea sa. Cand unghiile sunt extrem de moi insa, este absolut necesar ca medicul sa iti prescrie un produs pe baza de sulf. Ca sa previi aceasta problema, incearca sa mananci alimente bogate in acest element, precum varza, fructe de mare, oua, ceapa sau castraveti.

Urmărește CSID.ro pe Google News