In cultura populara, parul de caine sau pisica poate produce chistul hidatic cu localizare frecventa in ficat sau plamani. Acesta ar fi principalul motiv pentru care e contraindicat sa va luati un animal de companie. Gresit, spun specialistii.
Chistul hidatic este o boala produsa de larva unui echinococ (parazit) care traieste in intestinul cainelui. Deci chistul este produs de un parazit si nu de firul de par al cainelui. Pisica se contamineaza si ea cu o specie de echinococ, aceasta netransmitandu-se la om, ci doar la soarece, conform cercetarilor.
Contaminarea se face prin contactul direct cu un animalul infestat, dar si prin inghitirea oualor de pe fructe sau legume insuficient spalate, din apa sau de pe sol. La om, tabloul simptomatic include dureri in zonele in care exista chisturile pana la febra foarte mare, iar tratamentul este chirurgical. Chistul hidatic are localizare in special in ficat, apoi in plaman, creier sau chiar in os.
Diagnosticul se pune pe baza examenului Elisa specific (se recolteaza sange), radiografie sau ecografie. Cum preveniti aceasta boala? Animalele de casa se deparaziteaza o data la 3 luni. Apoi este obligatoriu sa va spalati pe maini dupa ce atingeti un caine. Iar cand mancati fructe sau legume crude, acestea se spala indelung sub jet puternic de apa.
Cu alte cuvinte, bolile pe care le puteti lua de la animale pot fi parazitare, dar nu au legatura directa cu parul. Iar singura metoda de prevenire este ca micutii prieteni sa fie deparazitati si vaccinati regulat, dupa sfatul medicului.
De asemenea, pot aparea alergii de la animale, dar care din nou nu au legatura directa cu parul acestora. Pe de alta parte, daca observati schimbari in privinta aspectului blanitei animalului de casa, in alte perioade decat atunci cand naparleste, il duceti obligatoriu la medic. Aspectul blanii poate trada afectiuni parazitare sau virale care trebuie tratate. Mai exista insa un caz care nu e patologic: femelele pierd cantitati mari de par imediat dupa nastere, dar e un fenomen perfect normal.
Alergicii la animale sunt alergici de obicei si la praf sau mucegai. Nu parul pisicii sau al cainelui cauzeaza alergia, ci o proteina prezenta in saliva, urina si matreata animalelor. Urme de saliva si matreata se afla si pe blana, de aici reactiile care apar cand luati contact cu animalutul.
Blanita se curata si la pisici
In plus, daca aveti un astfel de animalut in casa, o data pe saptamana e obligatorie o periere cu o manusa de cauciuc. Si pisica trebuie sa beneficieze de acest tratament, iar ideal ar fi sa o obisnuiti cu acest obicei de cand e pui, ca sa nu opuna rezistenta. Toaleta pe care si-o face singura nu e suficienta!
Cainii pot fi inclusiv aspirati – aspiratorul are perii speciale. Iar pentru mobila din casa sunt ideale rolele speciale pentru indepartarea parului. Mai mult, mirosul de animal se duce daca imprastiati bicarbonat de sodiu pe covoare sau canapele, il lasati cateva minute sa actioneze si apoi aspirati.