Ciupercile întăresc imunitatea și scad colesterolul din sânge. Ce alte beneficii au aceste superalimente

Ciupercile au numeroase beneficii pentru sănătate. Află cum te ajută să te ferești de infecții și de ce e bine să le consumi dacă ai colesterolul mare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ciupercile întăresc imunitatea și scad colesterolul din sânge. Ce alte beneficii au aceste superalimente

Tot mai multe cercetări arată că ciupercile ar putea intra lejer în categoria superalimentelor, alături de broccoli și afine. Principalele lor beneficii sunt reducerea riscului de boli de inimă și cancer. Află ce beneficii au ciupercile pentru sănătatea ta!

Ciupercile, surse de fibre, vitamine și minerale

Ciupercile pot părea banale, dar sunt într-adevăr superalimente. Asta pentru că nu conțin niciun fel de grăsime, zahăr ori sare și sunt o sursă valoroasă de fibre și vitamine B: vitamina B1, riboflavină (B2), niacină (B3), piridoxină (B6) și acid folic.

Ciupercile conțin și minerale esențiale, dintre care potasiu, cupru, fier și fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% conținut de apă, adăugarea ciupercilor la mesele tale zilnice te poate face să te simți sătulă fără să crești conținutul caloric.

De asemenea, s-a descoperit că antiviralele active compuse din lentinan prezente în ciupercile Shiitake întăresc sistemul imunitar. Acestea pot ajuta și la scăderea colesterolului din sânge și la reducerea efectele dăunătoare ale grăsimilor săturate.

Pe de altă parte, ciupercile Maitake sunt o sursă bogată de beta-glucan, care are potențiale efecte antitumorale. Chiar și în cantități mici, ciupercile urechi de lemn pot subția sângele, ajutând la prevenirea bolilor cardiace și a accidentelor vascular cerebrale.

Ciupercile sunt bogate în antioxidanți

Banalele ciuperci Champignon ar putea aduce, la rândul lor, semnificative beneficii sănătății. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că doar câteva ciuperci au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decât germenii de grâu și de patru ori mai mult decât ficatul de pui, considerate până acum ca fiind cele mai importante surse.

L-Ergothioneine are efect asupra substanțelor instabile care atacă permanent și vătămează membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi și protejează ADN-ul organismului de alte daune.

În același timp, cercetătorii de la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud au descoperit că ciupercile pot scădea riscul de cancer la sân. Deși există foarte multe tipuri de ciuperci, dintre care mai mult de 2.500 cresc în sălbăticie, până acum cercetările s-au concentrat pe soiurile exotice.

Ciupercile, ușor de găsit și de gătit

Ciupercile sunt la îndemâna fiecăreia dintre noi ca să le putem adăuga în așa-numitul curcubeu al alimentelor pe care suntem sfătuite să îl consumăm zilnic. Și asta pentru că din fructe și legume trebuie să obținem gama completă de beneficii nutritive de care are nevoie organismul nostru.

Și pentru că ciupercile tocmai au fost decretate ca superalimente, poate ar trebui să le acordăm mai multă atenție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult