Cea mai comuna durere la romani: migrena. Ce solutii avem?

Oboseala sau epuizarea cauzata de un volum de munca prea mare (62%), stresul sau problemele psihice (19%), somnul insuficient (8%) se pare ca sunt principalii factori care le dau romanilor dureri de cap.
  • Publicat:
Cea mai comuna durere la romani: migrena. Ce solutii avem?
Cea mai comuna durere la romani: migrena. Ce solutii avem?

Fiecare persoana pierde anual cate 1 ora, 1 zi, poate chiar si o saptamana din cauza durerii. Iar in ceea ce-i priveste pe romani, durerea de cap este principala suferinta.

Un studiu realizat de Stem – Mark arata ca cea mai frecventa forma de durere este cea de cap, care afecteaza 83% dintre romani. Pe langa aceasta, romanii mai sufera de dureri de spate (38%), dureri de dinti (24%), dureri menstruale (21%), dureri articulare (21%), dureri cauzate de raceala (15%), migrene (14%), dureri musculare (10%) si dureri cauzate de febra (8%).

Oboseala sau epuizarea cauzata de un volum de munca prea mare (62%), stresul sau problemele psihice (19%), somnul insuficient (8%) se pare ca sunt principalii factori care le dau romanilor dureri de cap.

Durerea de cap obisnuita

Daca apare de mai mult de trei ori pe saptamana sau este insotita de voma, consultati un specialist.

Cauze: febra, sinuzita, guturai, gripa, o zi suprasolicitanta la serviciu, nopti albe, probleme de natura oftalmologica, de tensiune, de glicemie, o tumoare, alergiile la alimente precum ouale, ciocolata, vinul alb sau branzeturile.
Remedii: consumarea unei cafele fara zahar sau a unui pahar de bautura pe baza de cofeina diminueaza durerile de cap si nu provoaca greata, dar nu sunt recomandate excesele, pentru ca efectul va fi contrar. In plus, masati-va tamplele cu degetele, retrageti-va intr-un spatiu linistit, inchideti telefonul si muzica, aerisiti camera si aplicati-va comprese reci pe frunte. Nu va indopati cu pastile si consumati ceaiuri revigorante. Incercati si remedii homeopatice.
Prevenire: evitarea sederii in spatii zgomotoase sau in raza de actiune a aerului conditionat; evitarea consumului excesiv de alcool; mesele regulate; controalele oftalmologice periodice pentru persoanele care poarta ochelari. Exercitiile fizice si masajul diminueaza si ele riscul durerilor de cap. Se recomanda sa clipiti cat mai des cand stati in fata computerului.

Migrena

Se manifesta prin dureri intense in regiunea tamplelor, se localizeaza pe o parte a capului (mai rar in tot capul) si dureaza de la 4 la 72 de ore. Imbraca doua forme: migrena fara aura (comuna) si migrena cu aura (pacientul vede luminite, stelute inainte ca durerea de cap sa apara). Se transmite genetic. 15% dintre adulti (dintre care 3/4 sunt femei) si 5% dintre copii sufera de migrene.

Cauze: dilatarea vaselor intracraniene, oboseala, senzatia de voma, fonofobia, fotofobia, alcoolul, alimentatia acida, stresul, emotiile puternice, menstruatia, anxietatea.
Remedii: comprese calde si reci pe tample, cafea cu zeama de lamaie, masaj, zahar, impachetari cu ceapa si hrean, repaus la pat intr-o camera intunecoasa si aerisita, ceai de tei, de rozmarin, de coada soricelului. A se renunta la alcool si tutun. tineti un jurnal al activitatilor fizice si psihice, precum si al alimentatiei de dinainte de migrena. Consultati medicul. Evitati efortul fizic, miscarile bruste si starile tensionate, deoarece amplifica durerea.
Prevenire: respectarea orelor de somn, evitarea suprasolicitarii fizice si psihice si a stresului. Nu stati intepeniti pe scaune la birou, faceti miscare macar 5 minute pe ora.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Safir – aparatul dentar incolor
Safir – aparatul dentar incolor