Fereste-te de inamicii calciului!

Cofeina micsoreaza absorbtia acestuia, dar efectul poate fi combatut printr-o usoara cres­tere a consumului de alimente bogate in calciu. O ceasca de ca­fea produce o pierdere de 2-3 mg de calciu, care poate fi aco­perita prin consumul unei lin­guri de lapte.
  • Publicat:
Fereste-te de inamicii calciului!
Fereste-te de inamicii calciului!

Cofeina micsoreaza absorbtia acestuia, dar efectul poate
fi combatut printr-o usoara cres­tere a consumului de alimente
bogate in calciu. O ceasca de ca­fea produce o pierdere de 2-3 mg
de calciu, care poate fi aco­perita prin consumul unei lin­guri de
lapte.

Conform studiilor, la femeile tinere care au un aport adecvat de
calciu, con­sumul moderat de cofeina (o ceasca de cafea sau doua
cesti de ceai pe zi) nu are un efect semnificativ asupra sanatatii
oaselor. Efectul fos­fo­rului din alimente asupra cal­ciului este
minim.

Unii cer­ce­tatori afirma ca efectul negativ al consumului de
alimente bo­gate in fosfati, cum sunt de exemplu
bauturile racoritoare carbogazoase, este de fapt
cauzat de inlocuirea laptelui din alimentatie, si nu de nivelul de
fosfati in sine.

In schimb, alcoo­lul poate reduce absorbtia in­testinala a
calciului.
De ase­me­nea, el poate inhiba enzimele din
ficat care ajuta la conversia vitaminei D in forma activa a
acesteia, ceea ce reduce ab­sorb­tia calciului.

Totusi, deocamdata nu se cunoaste cantitatea de alcool necesara
pentru a afecta absorbtia calciului. Studiile actuale furnizeaza
rezultate contradictorii in legatura cu efectul pozitiv sau negativ
al consumului moderat de alcool asupra sanatatii oaselor.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?

Citeste si: Fa-ti
plinul de calciu! Ai grija la cantitati!

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mituri despre zahar
Mituri despre zahar