Plantele nu inseamna doar oxigen, ele sunt si leac. Se spune ca pentru fiecare boala exista o planta. Astfel, fiecare dintre noi isi poate ajuta propria sanatate, daca va culege cu grija si la timp plante din farmacia naturii. Sa aflam ce ne sfatuiesc specialistii APC Romania in privinta consumului de medicamente naturale!
Plafarul sau farmacia naturii este locul in care gasesti de la ceaiuri, tincturi si extracte naturale, creme, produse apicole pana la suplimente nutritive, vitamine si minerale. Categoriile de produse comercializate in mod obisnuit in magazinele de tip plafar pot fi impartite astfel: plante medicinale si aromatice (utilizate ca atare sau partial procesate), plante medicinale si aromatice procesate sub forma de suplimente alimentare, alte tipuri de suplimente alimentare (vitamine, minerale, nutrienti etc.).
Atat plantele medicinale si aromatice utilizate ca atare sau procesate, cat si suplimentele alimentare pot aduce beneficii sanatatii omului, doar in conditiile in care sunt utilizate pe baza si conform recomandarilor medicilor sau ale practicienilor de medicina alternativa/complementara.
Etichetate corespunzator
Pentru a asigura un nivel ridicat de protectie consumatorilor si pentru a le facilita alegerea, produsele introduse pe piata, inclusiv produsele importate, ar trebui sa prezinte siguranta si sa fie etichetate corespunzator.
Eticheta suplimentelor alimentare trebuie sa contina urmatoarele mentiuni: denumirea sub care este vandut suplimentul; lista cuprinzand ingredientele, cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, cantitatea neta, data durabilitatii minimale, conditiile de depozitare sau de folosire (atunci cand acestea necesita indicatii speciale), denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana.
In cazul produselor provenite din tari din afara Uniunii Europene se inscriu denumirea si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania; locul de origine sau de provenienta a suplimentului (daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a suplimentului); instructiuni de utilizare (atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a suplimentelor); o mentiune care sa permita identificarea lotului; o atentionare cu privire la faptul ca suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat; o atentionare ca produsele nu trebuie lasate la indemana copiilor mici.
De asemenea, eticheta plantelor medicinale si aromatice utilizate ca atare, partial procesate sau procesate sub forma de suplimente alimentare, trebuie sa cuprinda si denumirea populara, daca ea exista, precum si denumirea stiintifica.