Greața și vărsăturile sunt cauzate de mai mulți factori: infecții ale tractului digestiv (gastroenterite), tulburări ale urechii interne, consum excesiv de alcool sau alimente, paraziți intestinali, sarcină, rău de mișcare, stres și o încărcătură toxică prea mare pentru ficat.
De obicei, vărsăturile reprezintă tot ceea ce este nevoie pentru ca starea de rău să treacă. Vomiți și scapi de rău. Dar, în alte cazuri, greața persistă chiar și după ce stomacul s-a golit și încercarea de a voma nu dă rezultate. Iată câteva remedii pentru greață și vărsături ce pot fi de ajutor.
Ghimbirul este la fel de eficient ca metoclopramidul pentru înlăturarea stării de greață și vomă cauzată de chimioterapie. Trebuie însă consultat medicul.
De asemenea, ghimbirul ajută și în alte situații mai puțin grave, cum ar fi greața matinală din timpul sarcinii sau răul de mișcare. Din praf de ghimbir se poate prepara un ceai plăcut la gust, dar pentru stările de greață nimic nu este mai bun decât o… bere cu ghimbir.
Scorțișoara conține substanțe chimice numite catehine care ameliorează stările de greață. Catehine se găsesc, de asemenea, și în turița mare, orz, măceș, hamei, măsline, pere, alune pecan, salvie etc.
Menta sau izma bună este un puternic antispasmolitic, stopează spasmele musculare ale tractului digestiv, inclusiv cele provocate de starea de vomă.
Atenție! Nu bea foarte mult ceai de mentă dacă ești însărcinată, deoarece poate provoca pierderea sarcinii.
Stările de greață și vomă pot fi ameliorate și prin aromaterapie. Uleiurile esențiale de mentă și palisandru tratează stările de greață. Uleiurile de piper negru, mușețel, camfor, fenicul, lavandă, mentă și trandafir se recomandă pentru înlăturarea senzației de vomă.
Amestecă 2-3 picături de esențial cu o linguriță de ulei vegetal și masează pieptul cu acest mix, astfel încât parfumul să fie mai ușor de inhalat. Atenție! Uleiurile esențiale se folosesc numai pentru uz extern.
Astfel de plante ameliorează colicile abdominale și stările de greață. Exemple de plante cu efect carminativ sunt mușețelul, mărarul, feniculul, roinița.