Cum ne îmbolnăvesc schimbările bruște de temperatură

  • Publicat:
Cum ne îmbolnăvesc schimbările bruște de temperatură
Foto: Shutterstock

Vara prelungită ne dă dureri de cap! Schimbările bruște de temperatură, atât de la noapte la zi, cât și de la o zi la alta, ne dau peste cap sistemul imunitar, fapt ce ne predispune la răceli, gripă, infecții faringiene și chiar la stări depresive.

Stările febrile, semn de gripă

Spre deosebire de răceală, gripa se manifestă mult mai violent. Gripa este o boală infecțioasă, contagioasă, ce se manifestă prin simptome respiratorii și fenomene toxice generale.

Gripa se transmite pe cale aeriană, fie direct prin tuse sau strănut, fie indirect, prin obiecte contaminate – batistă, prosop, veselă.

„Gripa se manifestă brusc, cu simptome precum: stări febrile – 39 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap, stare de slăbiciune, dureri musculare, inflamarea amigdalelor, tuse și pierderea poftei de mâncare”, a explicat dr. Cristina Bogdan, medic naturopat.

Atenție la aspirină!

Formele comune de gripă se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, supe, ceaiuri și antitermice – paracetamol.

Atenție! Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 16 ani, deoarece poate favoriza apariția sindromului Reye.

În cazul unei forme severe de gripă, este indicat să apelați la medicul de familie și să vă tratați în spital.

Când simțiți primele simptome de răceală sau gripă, este indicat să luați produse cu efect antiinflamator și antiviral, produse care scad secreția de mucus de la nivelul căilor respiratorii, au efect expectorant sau care au proprietăți dezinfectante la nivel bucofaringian.

Preparate naturiste pentru imunitate

Pentru prevenire, puteți apela la preparatele naturiste care ajută la întărirea imunității organismului, prevenind astfel apariția răcelii.

„În această perioadă a anului este extrem de important să ne ajutăm organismul să lupte împotriva răcelilor, gripei și asteniei, oferindu-i vitamine care să ajute la întărirea sistemului imunitar. Vitamina C împreună cu uleiurile volatile de pin (efect expectorant), mentă (înlătură durerea și senzația de usturime la nivel faringian) sau eucalipt (scade secreția de mucus), complexul de vitamine B și echinacea fac minuni atunci când vine vorba de ținerea răcelii la distanță”, a explicat dr. Cristina Bogdan, medic naturopat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult