Nasterea la domiciliu – o experienta speciala

In ziua de azi se practica cu succes nasterea la domiciliu planificata, banal pentru tarile civilizate, nou insa pentru Romania.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Nasterea la domiciliu – o experienta speciala
Nasterea la domiciliu – o experienta speciala

In primul rand, nasterea trebuie traita ca o experienta naturala si mai ales personala. Indiferent ca alegem sa nastem natural, prin cezariana, acasa sau la spital. Informeaza-te. Citeste. Asculta si experientele prin care au trecut alte mame. Si nu uita de alternative. Daca ai o sarcina normala, poti naste acasa asistata de o moasa.

Un subiect ramas pana nu de mult tabu, nasterea a fost in centrul dezbaterii de la salonul La Bibliotheque. Povesti. Experiente. Spaime si alternative. Mihaela Miroiu, coordonatoarea volumului „Nasterea. Istorii traite” aparuta la Polirom, a mediat discutia la care au participat pe langa viitoare mamici si cativa specialisti: Ruxandra Dumitrescu (medic primar ginecolog), Irina Cuzino (medic primar neonatolog), Adrian Ioan Toma (medic primar neonatolog), Vania Limban (moasa independenta), Raluca Babota (psiholog) si, nu in ultimul rand, Ana Maita, femeia care a nascut acasa, asistata doar de sotul ei, cei doi baieti.

Este bine, este rau? Ar trebui sa se legifereze nasterea acasa? Este sistemul sanitar romanesc pregatit pentru astfel de interventii la domiciliu? Sunt intrebari la care trebuie sa raspundem cu simt de raspundere… sunt in fiecare clipa vieti in joc.

Reabilitarea profesiei de moasa

„Pe mine m-a nascut mama acasa, voluntar, cu moasa de la tara asa cum au fost nascute ea, bunica, strabunica, tata, bunicul, strabunicul… Primul copil nascut la maternitatea din intreaga mea familie a fost fiul meu. Nu am auzit nici o poveste dramatica sau tragica in propria mea familie despre nasterea acasa”, afirma coordonatoarea volumului, Mihaela Miroiu.

Insa si in ziua de azi se practica cu succes nasterea la domiciliu planificata, banal pentru tarile civilizate, nou insa pentru Romania. Romancele nasc la domiciliu frecvent, dar accidental, atunci cand gravida vrea sa nasca in spital, dar nu mai ajunge la timp. „In curand se va practica si aici nasterea acasa deoarece romancele, mai ales cele care au trait si in strainatate, isi revendica dreptul de a opta pentru acest tip de nastere”, declara Ana Maita o romanca care a ales in mod premeditat si responsabil nasterea la domiciliu si fondatoarea organizatiei „Mame pentru mame”.

Este nevoie insa de personal profesionist, capabil sa asiste nasteri si mai ales sa sesizeze la timp aparitia complicatiilor. „Aceste persoane, majoritatea femei, pot fi instruite de asistente absolvente de facultate. Timp de 3 luni. Dupa asistenta la 40 de nasteri (norma UE pentru acreditarea unei moase) si un examen corect, exclusiv in sistem de stat sau privat – public, aceste persoane se pot dispersa si acoperi orasele medii si mici.

Nasterea asistata de moasa se poate realiza cu personal profesionist, echipat cu trusa mobila medicala si se poate implementa la domiciliu – in familiile cu locuinta salubra, apa curenta, incalzire centrala sau in Case de Nastere”, este de parere Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult