Sughiţul – cauze și remedii

  • Publicat:
Sughiţul - cauze și remedii

Sughițul este o contracție involuntară și convulsivă a diafragmei – mușchi implicat în respirație, care separă toracele de abdomen -, însoțită de un sunet caracteristic, scurt și repetat. 

Un pahar cu apă, o sperietură zdravănă sau ținerea respirației pot opri o serie de sughițuri? Hâc, hâc, hâc… dar de la ce sughițăm? Ne panicăm dacă nu se oprește în câteva minute?

Sughițul nu durează mai mult de câteva minute, iar disconfortul dispare de la sine sau cu puțin ajutor. Metodele clasice: un pahar cu apă sau menținerea respirației. Dacă nu dispare în câteva ore, cereți sfatul medicului!

Care sunt cauzele și remediile pentru sughiț? Află mai jos!

De ce sughițăm?

De cele mai multe ori, stomacul, atunci când e ușor iritat, da startul sughițului. Reacția este, spun specialiștii, una de apărare a organismului împotriva unui factor nociv. Un stomac foarte plin poate provoca crize de sughiț care apoi continuă mai departe pe cont propriu.

Un stomac plin poate fi cauzat de:

  • Mâncatul prea rapid a mai multor alimente
  • Băutul unei cantități prea mare de alcool
  • Înghițirea de prea mult aer
  • Fumatul
  • O schimbare bruscă a temperaturii stomacului, cum ar fi băutul unei băuturi fierbinți și apoi a unei băuturi reci12

Mâncatul rapid sau băutul rapid pot duce la supărarea un nerv situat lângă esofag (și anume, pe cel frenic), o altă cauza ar putea fi gazele din stomac care exercită o presiune asupra diafragmei.

Rețineți că orice element care supără în vreun fel această diafragmă declanșează sughițul. Există însă și situații, mai puține ce-i drept, în care psihicul este punctul de plecare. De obicei, stresul este principalul vinovat în acest din urmă caz, iar sughițul se calmează odată cu inducerea somnului.

Cât timp durează sughițul?

Sughițul se oprește, de obicei, în decurs de câteva minute până la câteva ore.

Sughițul care durează mai mult de 48 de ore se numește sughiț persistent. Sughiţul care durează mai mult de o lună este numit sughiț refractar.

Deși este foarte rar, sughițul refractar poate provoca epuizare, lipsa de somn și pierderea în greutate.  Atât sughițul persistent cât și cel refractar pot fi  semnul unei probleme mai grave de sănătate și este recomandat să fie verificate de un medic.

Există mai multe cauze cunoscute de sughiț persistent sau refractar, printre care:

  • Probleme ale sistemului nervos central, cum ar fi cancerul, infecții, accident vascular cerebral sau alte leziuni
  • Probleme ale proceselor chimice care au loc în organism (probleme metabolice), cum ar fi scăderea funcției renale sau hiperventilație
  • Iritație a nervilor din cap, gât sau piept (nervul vag sau frenic)
  • Anestezie
  • Probleme de sănătate mintală

Cum se tratează sughițul?

Dacă nu îl băgăm în seama, sughițul dispare cât ai zice… hâc! Da, de obicei cele mai multe crize de sughiț trec de la sine în câteva minute, până la câteva ore și nu necesită nici un tratament.

Însă, dacă ne deranjează peste măsură, putem interveni „în forță” pentru a opri contracțiile. Cele mai multe dintre metode implică creșterea nivelului de dioxid de carbon în sânge, care oprește de obicei sughițul. Unele dintre aceste remedii sunt:

  • Țineți respirația și numără rar până la 10.
  • Bea repede un pahar de apă rece.
  • Mănâncă o linguriță de zahăr sau miere.

Amuzante, fabuloase ori certificate științific, manevrele enumerate nu reprezintă vreun pericol deosebit pentru cei ce le pun în practică! Dacă sughițul nu se oprește în ciuda intervențiilor de orice natură și este însoțit de dureri abdominale, febra, greutate în respirație, stare de vomă, tușe cu sânge, cere ajutor de specialitate.

Tratamentul pentru sughiț persistent sau refractar depinde de cauza care stă la baza de sughițului și poate varia de la medicamente până la acupunctură sau hipnoză. Uneori, mai multe tratamente pot fi încercate până la rezolvarea acestora.

Sughițul, semn de tumoră cerebrală?

Pe cât de inofensiv pare a fi sughițul, pe atât de cumplite pot fi afecțiunile pe care le ascunde. Astfel, un britanic în vârstă de 26 de ani a fost diagnosticat cu o tumoră cerebrală după ce mai bine de 4 ani nu s-a putut opri din sughițat.
Urmărește CSID.ro pe Google News