Macesul este bun la toate
stiai? De la revigorare si o imunitate de fier, caci tine la
distanta gripele si virozele, pina la combaterea cu succes a poftei
de alcool si tigara atunci cand situatia a cam scapat de sub
control. Prin urmare, asigura-te ca esti prietena cu fructul de
maces – pudra, ceai, sirop sau marmelada.
O cura de vitamina C este intotdeauna binevenita, mai ales in
sezonul rece cand aportul de acid ascorbic este mai mic. De aceea
fructul de maces sau trandafirul salbatic, foarte bogat in vitamina
C, este chiar indicat. Florile roz contin ulei volatil, iar
semintele – vitamina F si cantitati insemnate de vitamina E, acizi
grasi esentiali.
Pudra de maces se poate administra in numeroase feluri – in iaurt,
supa sau sub forma de infuzie. Datorita continutului ridicat in
vitamina C si acid dehidroascorbic, ceaiul de maces joaca un rol
important in procesele de oxidoreducere, în respiratia celulara, de
incetinire a proceselor de regenerare tisulara, din cauza actiunii
nocive a radicalilor liberi; prin prezenta in special a vitaminei
P, ceaiul de maces contribuie la mentinerea normala a
permeabilitatii si elasticitatii capilarelor, marind rezistenta
acestora si normalizand circulatia sangvina.
Bogatia de substante bioactive antioxidante, actiunea de potentare
antivirala a interferonului face ceaiul de maces deosebit de
eficace pentru stimularea imunitatii; asigura buna functionare a
aparatului digestiv, a sistemului cardiovascular; protejeaza
circulatia coronariana si circulatia periferica; previne procesele
de imbatrânire precoce etc. Are rol de tonifiere, fiind un excelent
energizant si vitaminizant, care poseda proprietati de revigorare
si remineralizare.
Continutul bogat in substante bioactive imprima si alte insusiri:
diuretic-depurative, usor laxative, hepatoprotectoare (fiind util
in afectiuni hepatice si renale), eficace in obezitate prin
inhibarea procesului de depunere a tesutului adipos, de eliminare a
unor substante nocive pentru organism. De asemenea, este benefic in
perioadele de suprasolicitare fizica si efort intelectual,
anxietate, nevroza, in convalescenta dupa boli infectioase, raceli,
febra; in diferite forme de avitaminoza; pentru stimularea poftei
de mancare si cresterea rezistentei organismului.
Citeste si: Vitamina C pro si
contra