Cele mai mari greseli in primul an de viata

Sistemul digestiv si sistemele metabolice ale bebelusului incep sa fie pregatite abia la 4 luni ca sa primeasca hrana solida. Pana la aceasta varsta, vrea doar hrana lichida.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai mari greseli in primul an de viata
Cele mai mari greseli in primul an de viata

Primul copil. O incantare totala in primele zile. Apoi un munte de griji, disperare, nopti nedormite si depresii. Cu siguranta nu e usor, dar asta nu inseamna ca puteti gresi frecvent in ceea ce-l priveste pe micut. Iata ce nu trebuie sa faceti in relatia cu bebelusul.

1. Fara lapte de vaca

Alaptatul la san este cel mai mare beneficiu pe care il puteti oferi copilului. Daca, din diverse motive, nu aveti suficient lapte, alegeti o formula adaptata, nu lapte de vaca. Acesta are proteine imposibil de digerat pentru bebelus, dar si foarte multa grasime, un alt element greu de digerat.

O data ce incepe diversificarea, in jurul varstei de 4 luni, laptele va intra in schema de alimentatie dimineata, seara si inca o data pe zi. Iar dupa 6 luni doar dimineata si seara. Daca il indopati cu cateva biberoane de lapte pe zi, nu va mai putea consuma si alte alimente de care are nevoie. In plus, cat timp bea doar lapte, nu-l treziti din somn ca sa ii dati mancare.

2. Diversificarea prea devreme

Sistemul digestiv si sistemele metabolice ale bebelusului incep sa fie pregatite abia la 4 luni ca sa primeasca hrana solida. Pana la aceasta varsta, vrea doar hrana lichida. Laptele e un aliment, care, la inceputul fiecarei alaptari, tine loc inclusiv de apa. Daca ii dati doar formule de lapte, nu ezitati sa ii oferiti apa plata sau ceai neindulcit, pentru hidratare.

De la 4 luni, diversificarea se incepe cu legume (doar morcov, telina, radacina de patrunjel si pastarnac), o masa de orez integral (care nu contine gluten), dar si mar, para sau morcov crud. Dupa 5 luni, ii introduceti carnea de pui si vita. Si abia dupa 6 luni si jumatate galbenusul de ou.

Din a 7-a luna se poate sa aiba si mese de peste. Oul si pestele sunt alergene. Introduse prea devreme, pot cauza alergii grave la un bebelus cu un sistem imunitar nepregatit. In plus, inaintea varstei de un an, nu se dau copilului alimente prajite, ci doar fierte, gatite in aburi sau la cuptor (fara ulei). Uleiul se pune in mancare la temperatura camerei.

3. Panica permanenta

Mai ales daca sunteti la primul copil, panica probabil va insoteste permanent. Daca, spre exemplu, se ineaca, nu-l ajutati deloc daca intrati in panica. Intrebati-va pediatrul ce trebuie sa faceti daca bebelusul se ineaca, daca nu are scaun, daca regurgiteaza laptele si daca nu doarme. Veti gasi solutii impreuna. In plus, daca aveti raspunsul la aceste intrebari, noptile nu vor fi albe.

Sa stiti ca sugarii simt frica parintilor si de aici tipetele. Pe de alta parte, bebelusii plang uneori degeaba. Nu e cazul sa va fie frica! Daca a mancat, e schimbat, nu ii este somn, frig/cald, nu are febra si nici nu vomita, nu intrati in panica. Doar daca plansul dureaza mai mult de o ora e cazul sa chemati rapid un medic. 
 
4. Febra ignorata
 
Chiar daca nu vi se pare un simptom major, febra bebelusului e o urgenta. Aceasta se ia rectal, iar daca temperatura depaseste 38,3 Grade Celsius, fuga la medic. Din primele zile de viata, intrebati-va pediatrul ce faceti in caz de febra. Va va recomanda doza minima dintr-un produs destinat copiilor care contine paracetamol.

Ibuprofenul se da bebelusului de peste 3 luni, iar aspirina e interzisa cu desavarsire pana la 16 ani, pentru ca poate sa ii produca un soc toxic, uneori mortal. Daca dupa o doza de paracetamol, febra nu cedeaza deloc, e vorba de o infectie care trebuie tratata de catre medici cu experienta. Bebelusul nu are un sistem imunitar pregatit sa lupte cu infectiile. 

 
5. Sfaturile vin doar de la specialisti
 
Bunicii, rudele, vecinii nu sunt autoritati in cresterea unui copil. Asa ca sfaturile acestora ar trebui ignorate, pentru ca pot fi pline de informatii false. Pediatrul sau pediatrii, daca nu aveti incredere 
intr-unul singur, sunt surse de incredere. Informatia este vitala ca sa nu-i faceti rau sugarului, iar cea venita de la oameni care nu o stapanesc, chiar daca au crescut copii, poate fi periculoasa. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult