Savuroase, mature, cu mucegai sau condimente, dense, bogate sau aerisite, cremoase ori sfaramicioase, in toata lumea exista sute de sortimente de branza. Daca esti la dieta, ar trebui sa stii insa ce alegi, unele abunda in calorii!
Feta: Branza originara din Grecia, este facuta din lapte de oaie, are o textura faramicioasa, gust sarat si culoare alba. 100 de grame de branza feta au 264 calorii.
Camembert: Unul dintre cele mai faimoase soiuri de branzeturi frantuzesti, acesta are o consistenta cremoasa, moale, este galbuie, are o crusta alba, comestibila si un gust placut. 310 calorii la suta de grame.
Roquefort: cel mai cunoscut sortiment de branza albastra din lume vine tot din Franta. Are un gust specific, intepator, picant. Mucegaiul este obtinut cu ajutorul penicilinei, iar francezii se bucura de aceasta delicatesa la desert. 100 de grame au 369 calorii.
Gorgonzola: Iata alta branza cu mucegai, din Italia de aceasta data. Traditia prepararii ei se pastreaza din antichitate si negresit prezinta „vinisoare” albastre sau verzi, de mucegai. Cu cat e mai veche, cu atat gustul va fi mai puternic. 100 grame au 350 calorii.
Parmigiano: Nu exista familie de italieni care sa nu aiba pe masa un castronel cu parmezan. Paste, supe, carne, orez, parmezanul poate insoti orice. O branza de consistenta dura, cu un gust dulceag, usor picant, are 431 calorii la 100 de grame.